Forskare har analyserat fakta från 9000 män som fanns i det svenska mönstringsregistret från 1972 och fram till 1987 då de värnpliktiga var i 18-års åldern. Sedan har man gjort en uppföljning ungefär 40 år senare för att ta reda på hur männen mådde.

Männens kranskärl som förser hjärtat med blod undersöktes med datatomografi och man tittade på olika typer av plack i kärlen.

Resultatet visade att de män som hade en bra kondition och god muskelstyrka när de var unga hade en lägre risk att drabbas av åderförkalkning som sedan kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

KVINNOR GJORDE INTE VÄRNPLIKTEN PÅ 70- OCH 80-TALET

Resultat är en bekräftelse på tidigare studier som berättat att man kan dra fördel av en bra fysik i unga år när man blir äldre. Och tvärtom att dålig fysisk i unga år är förknippad med fler riskfaktorer.

Eftersom det på 70- och 80-talet inte fanns kvinnor som gjorde värnplikten så går det därför inte att säga om samma sak gäller för kvinnor.

Här kan du läsa den vetenskaplig studien:

Physical fitness in male adolescents and atherosclerosis in middle age: a population-based cohort study, British Journal of Sports Medicine.

Källa: forskning.se