Tomater innehåller en hel del nyttiga ämnen, bland annat lykopen som är bra för hjärthälsan. En studie gjord i Finland, där 1031 män medverkade, visade att lykopen minskade risken för stroke hos män.
En metaanalys av sju prospektiva studier som involverade 116 127 deltagare visade även den att lykopen minskade risken för stroke. En prospektiv studie är en studie där fokus är framåtblickande och studien syfte är att studera sambandet mellan olika riskfaktorer och en viss sjukdom.
Studier i USA visade att det är extra gynnsamt att äta tomater tillsammans med mat som innehåller vegetabiliska fetter som olivolja och avokado. Då ökar kroppens förmåga att ta upp andra vitaminer och mineraler.
En studie i England undersökte hur tomater kan påverka kroppens skydd mot UV-strålning och där konstaterades det att tomaterna hade positiv effekt och att lykopenet var det ämnet som hjälpte kroppen.
Tomater dämpar också inflammationer i kroppen.
Här är recept på en tomatgratäng. Den innehåller också solrosfrön som har ett högt innehåll av B-vitaminer, E-vitamin och mineraler som järn, kalcium, magnesium och zink. De innehåller även kolesterolsänkande växtsteroler. Honung som innehåller en hel del antioxidanter och är antibakteriell.
TOMATGRATÄNG
4 portioner
8 stora skivade tomater, gärna olika färger
250 gram skivad chèvre
1.5-2 dl solroskärnor
4 msk rinnhonung
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva tomaterna och chevrén i en ugnsfast form. Lägg först ner tomatskivorna och sedan getosten.
Höll över solroskärnorna. Ringla honung över och krydda efter smak.
Grädda i ugnen i 20 minuter.