När vi sover reparerar sig kroppen. Hjärnan lagrar in ny information och sorterar upp dagens händelser. Sömnbehoven ser lite olika ut. En del vuxna bara sex timmar medan andra behöver åtta. Barn och tonåringar kräver mer sömn och riktigt gamla människor sover kanske bara fem timmar.

Det finns studier som visar att de som sover minst oftare är sjuka medan de som sover mer mår bättre.

Dålig sömn kan leda till ett sämre immunförsvar. Brist på sömn verkar också kunna orsaka förändringar i hormonnivåer, som i sin tur kan leda till övervikt.

För det mesta rättar sömnbristen till sig själv, kanske när det är helg och vi är lediga och kan sova längre.

Om du sover dåligt allt för ofta och försökt allt från att ha svalt i sovrummet, inte dricka kaffe efter lunch, inte äta eller träna sent och låta bli TV, dator och din smarta telefon – ja, då kanske du börjat tvivla på möjligheterna att få till sömnen.

Oro och stress över en besvärlig livssituation kan få vem som helst att sova dåligt.

Det finns ett antal rogivande örter som kan hjälpa dig att dämpa stressnivån i kroppen.

BEHOVEN VARIERAR

Har du hört talas om GABA? Ett ämne som blivit populärt på grund av den goda effekten på sömnen. GABA är en förkortning på Gamma-aminosmörsyra. Det finns naturligt i kroppen och är en hämmande signalsubstans som skickar signaler mellan nervcellerna.

GABA bromsar upp impulser från en nervcell till en annan, vilket leder till en lugnare aktivitet som motverkar våra nervceller att bli överstimulerade. Det gör att vi känner oss lugnare i kroppen och därmed ges en bättre chans till sömn.

Har du låga nivåer av GABA kan det vara en orsak till sömnproblem. GABA förbrukar vi mer av vid stress.

Brist på GABA kan ge få symtom som muskelvärk, minnesproblem, humörsvängningar och huvudvärk. Även oro, ångest och en känsla av utmattning kan uppstå.

GABA finns i kimchi, kefir och yoghurt.

HUMLE GER LUGN

Humle är ett annat ämne som är bra för sömnen. Det finns i öl och har en sövande effekt. men öl är nog inte att rekommendera! Då är det klart bättre med ett te på humel.

Brist på B-vitaminer kan göra att vi känner mer oro och sover sämre.

Citronmeliss är en ört som inom folkmedicinen länge har använts för sina lugnande egenskaper. Örten har också effekt vid nervösa magar och för att lugna och lösa kramper. Orolig mage kan göra det svårt att komma till ro.

Magnesium främjar avslappning och kan bidra till bättre sömn.

Kamomill, valeriana och lavendel ger avslappning.

Det finns med andra ord flera bra och naturliga ämnen som kan hjälpa dig att sova bättre.

3 bra kosttillskott som gör det lättare att komma till ro på kvällen:

Adapt Lugn 

Melissa Dream

Natt