Smärta i ryggen som strålar ner i ett ben, domningar i ben och fötter och svaga ben kan vara tecken på diskbråck. Om symtomen är svårare, exempelvis om du inte kan kontrollera avföring och urin så ska du kontakta vårdcentralen. Likaså om du har nedsatt känsel runt ändtarmen och könsorganet.

Har du bara lindriga symtom så går dessa över efter en tid. Då ska du se till att vara i rörelse och inte ligga still på dagarna. Att göra lättare sysslor stärker rygg- och benmusklerna.

GEL INSPIRERAD AV KOSLEM

I svårare fall behövs en operation och då tar man bort disken som orsakat bråcket för att lätta på trycket på nerverna i ryggraden. Smärta och svullnad efter en operation behandlas med steroidinjektioner eller antiinflammatoriska läkemedel.

Det finns ingen behandling som kan förhindra immunförsvaret att angripa vävnader i diskarna. Det ger patienten ännu mer smärta.

Men nu har forskare vid Uppsala universitet hittat ett sätt att skydda de intill liggande barriärerna runt diskarna. Man har nämligen tagit fram en gel och fått inspiration av kors slem.  

KAN FÅ STOR BETYDELSE

Hongji Yan som är forskare vid institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet och AIMES (Center for the Advancement of Integrated Medical and Engineering Sciences) vid Karolinska Institutet säger i ett pressmeddelande på Uppsala universitets hemsida:

”Denna nya metod ger hopp för dem som lider av ryggsmärtor orsakade av diskbråck och kan förhindra ytterligare skador efter att diskbråcket avlägsnats, vilket potentiellt kan förbättra livskvaliteten för patienterna. Tillvägagångssättet skulle kunna få stor betydelse för kirurgiska ingrepp, eftersom en enkel injektion av mucingel vid operations-stället skulle kunna förbättra patientresultaten, minska risken för långsiktiga komplikationer och öka andelen lyckade operationer inom diskkirurgi.”

Forskningen gjordes tillsammans med grupper ledda av Song Chen och Bin Li vid Soochow University, Kina, och João F. Mano vid University of Aveiro, Portugal.

Här kan du läsa studien.