Att äta bra, motionera, sova tillräckligt och ha goda relationer är vad vi behöver för att må bra. Men det är sällan alla fyra hörnstenarna är på plats, även om det är dit vi strävar.

Genom att äta näringsrik mat och tillföra kroppen vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen ger du kroppen det den behöver för ditt välbefinnande.

Det kan göra mycket för ditt utseende om du får i dig tillräckligt av de ämnen som stärker hår, hud och naglar. Men det får även hela du att blomma – inifrån och ut.

VIKTIGA VITAMINER & MINERALER

A-vitamin behövs för hud, hår och naglar men är också viktigt för slemhinnor och synen. Grönsaker, rotfrukter, ost och ägg är bra vitamin A-källor.

Betakaroten skyddar cellerna mot fria radikaler och skador orsakade av solen. Att förbereda sig inför sommarens solbadande med en kur betakaroten stärker huden inifrån och ger ett bättre skydd mot solens strålar. Betakaroten hjälpa hudens celler att producera melanin, ett ämne som ger huden en fin mjuk brunaktig ton. Morötter och gröna bladgrönsaker innehåller rikligt med betakaroten.

B-vitaminer är starkt förknippade med håret. Brist på vitamin B kan ge håravfall. Bra källor är mejeriprodukter, fisk, fullkorn, potatis och bananer.

C-vitamin behövs för kollagenproduktionen. Vitamin C underlätta upptaget av järn, för järnbrist kan bidra till håravfall och brist på järn är vanligt bland kvinnor som menstruerar.

D-vitamin tankar du in i solen under sommaren. På vintern kan det vara en god idé att ta ett tillskott. Det finns ett samband mellan D-vitaminbrist och alopeci, en sjukdom som gör att man tappar hår. Mjölkprodukter är berikade med D-vitamin.

E-vitamin är en antioxidant som skyddar vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner. E-vitamin finns i gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, nötter och ägg.

Kollagen är ett våra vanligaste strukturella protein som finns i kroppen. Vi förlorar kollagen i takt med att vi blir äldre och våra levnadsvanor kan påskynda nedbrytningen av kollagen. Vi kan också ge kollagenet en skjuts genom att äta mer mat med C-vitamin och aminosyror som broccoli och spenat, hallon, blåbär och jordgubbar. Även bönor, cashewnötter, vitlök och tomat stimulerar kollagenbildningen.

Selen är en mineral som är inblandad i nybildandet av hårstrån. Eftersom åkermarken i Sverige är fattig på selen och därmed också maten som odlas här så är det extra viktigt att se över sitt selenintag. Selenbrist kan orsaka en förlust av naturligt färgpigment. Det vill säga, göra att du blir gråhårig snabbare. Paranötter är rika på selen.

Zink och hud hör ihop. Zink bidrar till bättre sårläkning och stödjer tillväxten av hår och kan ge starkare naglar. Zink finns i baljväxter, bönor, linser, nötter och ärtor.

Omega-3 fettsyror är en viktig komponent i hudens celler. De stärker hudens egen skyddsbarriär. Tar du ett tillskott av Omega-3 under någon månad – då syns det i ansiktet. Nötter och fisk är en bra källa till omega-3.

TÄVLA OCH VINN SKÖNHETSPAKET FRÅN TERRANOVA

Vinn ett skönhetspaket från Terranova genom att svara på följande fråga:

Terranova använder sig av ett synergiskt tillverkningssystem för att kroppen på bästa sätt ska kunna ta upp innehållet i kapslarna. Vad heter systemet?

1: Ultrafood

X: Magnifood

2: Specialfood

Svaret mejlar du in till: redaktionen@mandarinmedia.se

Tävlingen är öppen en månad - fram till och med den 20 juni

DET HÄR KAN DU VINNA:

Life drinken. Den ökar kroppens synergi- och bioaktivitet på flera nivåer. Produkten innehåller en stor mängd fytonäringsämnen, spårämnen, proteiner, enzymer, mjölksyrebakterier, nödvändiga fettsyror, fibrer och mycket annat från naturen.

Vollagen. Vegansk kollagen som stöder hud, hår och naglar. Men också åldrande hud, muskler, leder & skelettets system (inklusive senor, ligament och brosk). Produkten innehåller komplex av aminosyror i samma andel som de som finns i kollagen. Den är en skräddarsydd kombination av intensivt synergistiskt wholefood, vilket ger ett stort utbud av aktiva fytonäringsämnen och andra växtföreningar

Organic Skin serum 768. Ingredienserna är utvalda för sina hudföryngrande egenskaper och fungerar synergistiskt för att verka djupt närande och intensivt återställande för huden som påverkas av torrhet, åldrande, fläckar eller andra vanliga utmaningar för hudens hälsa.

Totalt värde: 1400 kr.