Att äta näringsrikt under vintern är viktigt för att hålla sig frisk och ha en bra energinivå.
Äpplen är näringsrika, men inte bara en fiberrik frukt för magen som gör underverk för matsmältningen. De innehåller antioxidanter som är gynnsam för kolesterolet vilket minskar risken för framtida problem med hjärta och kärl.
Äpplen innehåller också en hel del C-vitamin som skyddar mot vinterns förkylningar. De bidrar också till stabila blodsockernivåer under dagen.
Lök kanske är mest känt för sitt rika innehåll på mineraler som fosfor, krom, kalium, kalcium och magnesium. Den ska helst ätas rå för att inte förlora näringsämnen och om man river lök brukar även de gula löken vara lättare att äta. Det man vet om lök är att denna näringsbom motverkar uppkomsten av blodproppar och verkar gynnsamt på kolesterolet.
En helt vanlig hederlig morot är en riktig vinstlott att tugga i sig. Morötter är mineralrika men kanske framför allt kända för att de innehåller betakaroten som är ett förstadie till A-vitamin. Antioxidanterna i morötter minskar inflammation och hjälper blodkärlens väggar att förbli friska vilket i sin tur kan sänka blodtrycket.
VINTERSALLAD
Gör en sallad på morötter, lök och äpplen. Den kan du kylskåpet i flera dagar – och den känns lika fräsch.
Riv stora morötter
Riv 1 röd lök
Riv 1 äpple
Häll 2 msk olivolja och 1 msk vinäger. Krydda med salt och svartpeppar och rör ihop allt i en bunke.
Nu har du fått en saftig och näringsrik sallad som du kan äta som förrätt. Denna vintersallad är som ett träningspass för ditt hjärta och dina kärl.