Ungefär en av tio vuxna i Sverige har rosacea på någon nivå. Vanligast är det bland kvinnor mellan 30 och 40 år som har sina rötter i Norden. Rosacea beror på att huden är inflammerad. Anledningen till att hudsjukdomen uppstår är inte riktigt klarlagd men man det verkar som om blodkärlen startar inflammationen. Den genetiska faktorn tycks ha stor påverkan.

Det mesta som ökar blodkärlsgenomströmningen kan försämra rosacea. Inte bara sol och värme utan också kyla, stress, alkohol och vissa hudkrämer samt att en del är får besvär när det druckit mjölk, ätit socker och vitt mjöl. Att vistas för mycket i solen kan försämra rosacean.

Ofta får man rodnaden på kinder, haka och näsa. Skillnaden mellan rosacea och akne är att den som har rosacea inte har pormaskar. Man kan också få röda små kvisslor och varfyllda ojämnheter. En del kan få en lite grövre näsa på grund av tillväxten av talgkörtlar.

MENTAL STRESS BAKOM ROSACEA

Rosacea kanske framför allt påverkar den som drabbas känslomässigt. Stora utbrott kan leda till depression, social ångest och att man drar sig undan. Det finns studier som visar att män upplever rosacea värre än kvinnor.

En faktor som noterades under pandemin var att den psykologiska stressen som uppstod var en starkt bidragande faktor till rosacea. Antalet personer som drabbades av rosacea ökade under våren 2020, vilket tros bero på mental stress.

En annan teori bakom rosacea är att en viss typ av kvalster som bor både i huden, hårsäckarna och på sängkläderna kan orsaka en inflammation i huden. Forskare har också hittat en koppling mellan rosacea och glutenintoleans, reumatism och diabetes.

MÅNGA BRA PRODUKTER SOM MINSKAR RODNADEN

Det är viktigt att se över sin hudvårdsrutin om man har rosacea. Vissa produkter kan stimulera inflammation och om huden rengörs för mycket kan de ge ett utbrott.

Idag finns en hel del hudvårdsprodukter vid roascea som lugnar och dämpar rodnad. Både B- och E-vitamin är bra för rodnaden. Även hyaluronsyra är bra vid rosacea. Eftersom sol kan trigga ett skov så tänk på att använda solskyddsfaktor och då en sådan utan zink och titanoxid. Idag finns även mineralpuder som solskydd. De har en ton som dämpar det röda.

Bra specialprodukter har Paulas Choice, Dermalogica, Exuviance och La Roche-Posay.

Om du duschar och rengör ansiktet under varmt vatten så bör du tänka om. Värme kan ge utbrott och kallt vatten är därför bättre så det kan vara en god idé att inte duscha ansiktet.

Det finns också flera naturliga färgade ansiktskrämer som täcker rodnaden.

Det finns olika grader av rosacea och har man stora problem ska man uppsöka läkare och få en medicinsk behandling som minskar inflammation och rodnad.

OLIKA TYPER AV ROSACEA:

Erythematotelangiectatic rosacea är vanligast och ger rodnad som kommer och går. Över tid kan blodkärlen förstoras och då blir rodnaden beständig.

Papulopustulös rosacea kännetecknas av små finnar och rodnad.

Phymatous rosacea utmärkes av större porer och rodnad som leder till svullen näsa.

Ögon rosacea ger inflammation i de yttre delarna av ögat. Det kan ge rodnad, torrhetskänsla, vaglar och ökad tårproduktion och vaglar.