När sommaren semester närmar sig brukar arbetstempot gå upp för att man ska hinna avsluta sina påbörjade projekt och uppgifter i tid – och det skapar stress. När man sedan från en dag till en annan går från mycket jobb till inget arbete alls då kan stressa spilla över i värk i kroppen – och huvudvärk brukar stå överst på listan.

För att möta den stora förändringen mellan mycket arbete och semester så är det klokt att inte sätta sig ner och göra ingenting. Att varva ner långsamt brukar vara skonsamt.

Den inre stressen kan man möta med lite aktivitet som promenader och att prova göra avslappningsövningar.

MOTION OCH REGELBUNDNA VANOR

När Sifo gjorde en undersökning på uppdrag av Apoteket Hjärtat visade det sig att 30 procent av svenskarna har haft migrän det senaste året och fler kvinnor än män uppgav att de hade haft migrän.

Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat tipsar om att det kan vara bra att bibehålla regelbundna tider för sömn och mat i början av semestern. Men även regelbunden fysisk aktivitet kan minska risken för migränanfall.

Den som brukar ha huvudvärk är ofta förberedd och har olika mediciner i sitt husapotek. Vanliga värktabletter kommer till undsättning snabbt och de som fått diagnosen migrän har både receptfritt och receptbelagt att tillgå.

NATURLIGA ÄMNEN SOM VERKAR PÅ SIKT

Att ta tag i grundproblemet till att huvudvärk och migrän uppstår kan ta tid, men är ju långsiktigt den hjälp man behöver.

Ett forskningsprojekt som redovisat hos American Headache Society visade ett tydligt samband mellan brist på vissa vitaminer och migrän. Forskarna förklarade att otillräckligt med B2, D-vitamin, folat och Q10 kunde stimulera uppkomsten av en migränattack. I studien deltog 7 691 personer och deras vitaminnivåer mättes för att sedan jämföras med tendensen att få migrän.

Även växten mattram kan både förebygga som lindra huvudvärk.

SIFO-undersökningen i korthet

  1. Tre av tio svenskar (29 procent) har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna.
  2. Det är fler kvinnor (34 procent) som har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna, jämfört med män (25 procent)
  3.  
  4. Två av fem i åldern 18–29 år (40 procent) har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna.
  5. Fler än tre av fem (63 procent) som har upplevt migrän under de senaste tolv månaderna har använt läkemedel mot migrän.
  6. 46 procent av svenskarna som har upplevt migrän har liten kunskap om egenvård för att minska sina besvär.
  7. Fler än varannan svensk (53 procent) som har upplevt migrän har liten kunskap om olika läkemedelsalternativ för att lindra sina besvär.