I 50-års åldern börjar åldrandet kännas och synas, även om det är finns en viss variation hur vi märker av vårt åldrande.

Huden tappar alltmer av sin elasticitet och det gör att huden hänger. Produktion av kollagen, som ger fyllighet i huden, avtar och därför får vi små fina linjer och rynkor.

Faktorer som bidrar till att vi snabbar får så kallade hamsterkinder och hängande hals är fler. Att snabbt gå ner många kilo i vikt kan göra att huden inte hänger med att dra ihop sig och då uppstår ett häng. Att jojo-banta 10–15 kilo under ett liv kan ge häng ganska snabbt.

Sämre matvanor som innebär näringsbrister syns på huden.

Om det uppstått ett trauma kan huden hänga, och med det menas exempelvis om du varit till tandläkaren och dragit ut en tand och en inflammation uppstått som gett en svullnad, kan också göra att huden inte orkat med att dra ihop sig.

Den som är väldigt smal och har lite underhudsfett när den blir äldre kan få mer häng i ansiktet.

KOLLAGENTILLSKOTT

Det är viktigt för självkänslan att få känna sig fin, och vad det är, är förstås individuellt.

För den som redan har fått ett hängande hud i ansiktet finns flera saker att göra för att motverka mer häng – och förstås ta bort en del av hänget.

Att äta bra är alltid grunden till välmående. Men det finns också bra tillskott med bland kollagen som bidrar till bättre hud.

När du rör på dig ökar cirkulationen och det mår huden bra av.

Du kan gå på olika vårdande ansiktsbehandlingar som tillför fukt och de bidrar till att huden ser bättre hud.

OLIKA BEHANDLINGAR

Det finns en rad olika behandlingar som drar ihop huden. IPL, som är en laserbehandling med högintensivt ljus stimulerar kollagenproduktionen och ger en föryngrande effekt och den reducerar även ytliga blodkärl och tar bort rodnad. IPL ger en omedelbar uppstramning men den måste man upprepa med jämna mellanrum för att bibehålla resultatet.

Det finns injektionsbehandlingar och värmebehandlingar som löser upp fettet på halsen och som ganska snabbt ger en synlig effekt.

För så kallade hamsterkinder kan plasmalift var den bästa lösningen. Terapeuten använder en penna som bränner ett litet märke i huden och som gör att huden drar ihop sig. Den ytliga skada som uppstår stimulerar hudens självläkning och kollagenproduktion.

Läs mer om plasmalift här.