Den söta saftiga vattenmelonen, som består mer än 90 procent vatten, är rik på flera nyttigheter och riktigt kalorisnål. Och trots att den innehåller mest vatten så finns det bland annat vitamin A och C, magnesium och kalium.

Dessutom innehåller vattenmelon karotenoider och lykopen som motverkar fria radikaler i kroppen. De fria radikalerna kan på sikt skada dina celler om de ansamlas i kroppen. Med tiden kan det leda till diabetes och hjärtsjukdomar.

Lykopen som det också finns gott om i tomater har sannolikt en hälsobefrämjande effekt på hjärtat. Analyser tyder på att lykopen kan minska det så kallade onda kolesterolet men även blodtrycket. Lykopen verkar kunna bidra till att förebygga oxidativa skador som orsakats av höga kolesterolnivåer. Lykopen kan också fördröja utvecklingen av kognitiva sjukdomar som Alzheimers.

Lykopen är också viktigt för ögonen på grund av dess antioxidativa effekt. En studie där ögonceller placerats i provrör visade minskade inflammationsmarkörer.

RIK PÅ C-VITAMIN

Citrullin är en aminosyra som kan öka kväveoxidnivåerna och kväveoxid hjälper blodkärlen att vigda sig, vilket sänker blodtrycket. Med mer kväveoxid i blodkärlen så orkar vi mer och det kan märkas om vi tränar eller bara promenerar snabbare.

En analys visade att ett intag av citrullin i minst en vecka förbättrade prestationen tack vare den ökade produktionen av kväveoxid.

Studier som är gjorda längre tillbaka i tiden visar att juice på vattenmelon ledde till mindre ömhet i musklerna hos idrottare.

C-vitamin minskar inflammation i kroppen. En studie på råttor som gavs en osund mat fick vattenmelon som komplement och hade fått sänkta nivåer av markörer för inflammation. Vitamin C behövs hjälper kroppen att tillverka kollagen som bland annat är viktigt för hudens elasticitet.

Tänk på att även om vattenmelon är nyttigt så kan ett kosttillskott som innehållet ett koncentrat av allt från lykopen till citrullin behövas för att en effekt ska bli kännbar.