Det finns fyra olika märkningar på äggen som berättar hur hönorna lever sitt liv. Cirka 14 procent av de äggs som säljs är ekologiska. Men när tidningen Råd & Rön berättade att de ekologiska äggen innehåller mer dioxin och PFAS än de konventionella – vilka ägg väljer man då?

Kan du läsa märkningen på ägget? Så här ser raden ut: 0SE123-4.

0 står för frigående höns som är utomhus, SE för Sverige och 123 för producenten och 4 för stallet.

Äggmärkningen visar oss hur äggen produceras, hur hönan lever, bor och i vilken miljö hon vistas. Koden talar också om i vilket land ägget är producerat och på vilken gård och från vilken bonde som ägget kommer.

De fyra grupperna:

0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Burhöns

BURHÖNS HAR MÄRKNING 3

De hönor som har det svårast, vilket är ungefär en tiondel, finns i inredda trånga burar. I varje bur får det vara maximalt 16 hönor och ytan de har att röra sig på är knappt ett A4. Det gör att fåglarna inte kan sträcka på vingar eller ben. Dessutom är hönorna sysslolösa. Forskning har visat att de vill ta sig ut ur burarna och kunna sträcka på sig.

FRIGÅENDE HÖNOR INOMHUS HAR MÄRKNING 2

Siffran 2 betyder att hönorna får röra sig fritt inomhus, men det bor nio hönor på en kvadratmeter. Hönorna har sittpinnar och reden att lägga sina ägg i. Den kritik som riktats mot situationen som de har är att den sociala situationen bland de tusentals hönorna gör att onaturliga beteende den skapas. Till exempel att de hackar och plockar varandras fjädrat och kannibalism kan uppstå.

FRIGÅENDE HÖNOR UTOMHUS HAR MÄRKNING 1

Dessa hönor får vistas utomhus och varje höna ska ha tillgång till fyra kvadratmeter i en rasthage där de kan leta mask och sprätta. De frigående hönorna lever under bra förhållanden.

EKOLOGISKT UPPFÖDDA HÖNOR HAR MÄRKNING 0

Här rör sig högst sex hönor per kvadratmeter fritt, alltså lite lägre än vid frigående produktion. Hönorna har också möjlighet att vistas utomhus i rastgårdar. och konstgödsel får inte användas på gården hönorna finns. Kritik som riktas mot ekologiska produktion är att hönornas foder (fiskmjöl) gett ökade halter av dioxin i äggen. Mer än vad som finns i de konventionella äggen. Dioxinhalten har dock minskat sedan man upptäckte detta i äggen. Men enligt Råd & Rön så finns även halter av evighetskemikalierna PFAS i ekoäggen. För små barn är gränsen tre ägg per vecka för att nå gränsvärden och dioxingränsen går vid sex ägg per veckan.

Källa: Svenska ägg, Djurens rätt och Råd & Rön.