Det finns snart lika många sätt och dieter att gå ner i vikt på som det finns länder i världen! Men till vilket land ska man resa för att hitta hem med den egna viktnedgången?

Om du läser den här artikeln har du säkert testat den ena dieten efter den för att gå ner i vikt, men gått upp i igen– och kanske till och med lagt på dig lite fler kilon för varje gång.

Det kallas jojo-bantning och leder mest till frustration, uppgivenhet och en känsla av att vara dålig. Det kanske finns en bättre väg för dig.

Här kommer 10 tips att gå ner i vikt – utan att räkna kalorier.

1: Rensa kylskåpet, kyl och skafferi på onödiga frestelser och all mat som innehåller tomma kalorier. Köp hem allt som är nyttigt. Frukt och bär, grönsaker, nötter och frön, fullkornsprodukter som brunt ris, havregryn och matvete. Välj proteiner som ägg, tofu och fisk.

2: Bli aldrig hungrig. Ät mindre portioner och flera gånger per dag. Men ät något nyttigt varje gång och småät inte där i mellan.

3: Planera dina måltider. Genom att noga förbereda din vecka och dina måltider så impulshandlar eller impulsäter du inte. Att handla det du ska äta, att förbereda varje måltid stimulerar mättnadshormonerna. Det vill säga du slutar äta snabbare än den som äter ute eller beställer hem mat.

4: Tänk långsiktigt. Många som följer en diet går oftast tillbaka till det gamla sättet att äta när de väl lyckats med sin viktnedgång. Det beror på flera saker. Dels en för strikt kalorirestriktion och dels för att du avstått från mat du tycker är god och vill ha tillbaka den. Tänk istället att maten du gör ska vara riktigt god och smaka bra. Då är chansen betydligt större att du fortsätter med de bra vanorna.

5: Läs på om mat. Att äta gott och gå ner vikt stimulerar till att lära mer. Var nyfiken, förstå vad som händer i din kropp och vad maten gör. Kunskap är makt! Då faller du sannolikt inte tillbaka i dåliga vanor igen.

6: Det är inte svart eller vitt. Livet ska inte vara en ända sträcka av bantning eller överkonsumtion av mat. Det ska ju vara smakrikt, njutningsfullt och roligt att äta och leva. Det gör ingenting om du äter mer på helgen, vara vardagarna är mer strikta. Det största felet många gör är att avstå från allt i en början för att sedan inte orka och så är man tillbaka där man började. Ta det lugnt. Hitta balansen och en bra rytm i ditt liv.

7: Drick vatten som måltidsdryck. Sötade drycker som juice är ofta kaloririka. Vänj dig vid vatten och smaksätt med citron eller någon annan frukt.

8: Rör på dig varje dag. All form av motion är bra för kroppen. Men du kan inte kompensera ett för stort kaloriintag med träning. Däremot ger motion muskler som förbränner mer i vila och dessutom mår hela kroppen bra av rörelse. Blodsockret blir stabilare och när du har fått upp pulsen en stund utsöndrar kroppen må-bra-hormon.

9: Skippa skuld och skam. Det hjälper dig inte framåt att hacka på dig själv och känna dåligt samvete för ett sämre matval. Det som leder dig framåt är att du gör nya bra val för dig själv.

10: Leta upp nya recept. Det finns säkert många grönsaker och olika rätter du inte provat som är både goda och hälsosamma. Tänk på allt det goda som du kan äta och låt bli att tänk på den sockerstinna maten.

Sätt igång redan nu – du har ju inget att förlora.