Hög luftfuktighet och värme kan ge snabb bakterietillväxt på maten så det gäller att ta hand om maten extra noga under rötmånaden.

Den 22 juli är första dagen i fruntimmersveckan och brukar räknas som den dag rötmånaden startar. Men det är förstås inte avhängt av datum utan hur varmt och fuktigt det är. Så den kan starta redan i början av juli.

Förr tiden, enligt folktron, var människor rädda för det nyckfulla vädret och det som benämndes som onaturliga händelser. För just under rötmånaden verkade det hände mer.

FÅ BAKTERIER KAN GE MAGSJUKA

Det du ska tänka på under den kommande månaden är att tvätta händerna extra noga innan du handskas med maten. Både när du lagar den och när du äter mat med händerna, som frukt och bröd.

Campylobacter-bakterier sprids via köksredskap och händer. Det räcker med att du får på dig ett fåtal bakterier för att bli sjuk.

Rengör skärbrädan noga och att ha en flaska med klorin att tvätta köksbänken med håller bakterier borta.

Kika in i kylskåpet och se till att det är 4–5 grader.

Ska du till stranden eller på utflykt så ta med en kylväska med flera kylklampar så att maten håller både tid och hem igen.

Matsvinnet brukar öka på sommaren, men idag är mat dyrt och är du bara noga med hanteringen så slipper du slänga. Men använd dina sinnen. Titta, lukta och smaka.

Har du kanske ätit för mycket av det goda och fått upprörd och svullen mage så kan du prova

bitterörter.