De flesta minns nog när professor Kerstin Uvnäs Moberg började prata om må-bra hormonet oxytocin. Hon upptäckte som nybliven mamma att när hon ammade blev hon själv lugnare och mådde bättre. Det var starten till den långa forskning som så småningom vetenskapligt kunde bevisas. Hormonet oxytocin frigörs vid beröring, men också via sociala vänskapliga kontakter.

Kerstin menar att vi behöver närvaro och ett tillflöde av beröring som är både snäll och vänlig. ”En vuxen som inte får fysisk beröring överlever förvisso, men lever knappast. Får vi inte beröring kan inte kroppen lagra näring på ett tillfredställande sätt eller helt läka sjukdomar och skador, säger hon.”

KINDPUSSAR, KRAMAR OCH ROLIGA MÖTEN

Nu har forskare vid Oxfords universitet upptäckt att vi delar nyttiga bakterier med varandra när vi ses, och det behöver inte vara nära intima relationer, utan bakterier byter ägare när vi ger varandra en kram, en kindpuss eller bara sitter nära varandra och skrattar och samtalar.

Studien utfördes på möss som hade nära kontakt och pussades och utbytte bakterier.

Aura Raulo som är forskare vid institutionen för biologi vid Oxfords universitet säger till tidningen Illustrerad Vetenskap att: ”Tarmbakterier kan spridas mellan människor genom kramar och kyssar, men också genom att bara prata. Vår studie betonar hur viktiga sociala relationer är för spridningen av nyttiga mikrober från tarmen som kan gynna vår hälsa.”

ETT STÄNDIGT UTBYTE BAKTERIER

Eftersom forskning görs på möss och det ofta går att applicera resultaten på människor så kan det här resultat betyda att när vi träffas och är sociala kan det spela en stor roll för den fysiska hälsan.

Under covidpandemin, när vi höll social distans, så exponerades vi inte för virus och bakterier i samma grad som vi annars brukar göra och förutom att många känslomässigt mådde sämre så missade vi utbytet och exponeringen av både virus och bakterier, vilket kunde bidra till ett något sämre immunförsvar.

Sedan tidigare är det känt att mångfalden i tarmen ökar förutsättningen för god hälsa och ger oss motståndskraft att möta angrepp från virus och bakterier. De vi bor ihop med har vi liknande tarmflora som kan bero på nära kontakt med varandra.

Här kan du läsa studien: Nature