Protein hittar du i kött, fisk och fågel, men också i bönor, linser, nötter, frön och spannmålsprodukter. Protein kallas för kroppens byggsten. Det är viktigt för att bygga upp celler, bilda enzymer och hormoner. Protein är ger vävnader stadga och struktur, till i exempel för naglarna, håret och huden. Även våra muskler förlitar sig på protein som en viktig byggsten.

Nu har sammanfattningen av en långtidsstudie som spände över 30 år och där 50 000 kvinnor deltagit redovisats. Ett av områdena forskarna tittade på var kvinnors åldrande, sjukdomar och sambandet mellan vilken kost de åt.

Det visade sig att de kvinnor som åt proteinrik mat hade bättre hälsa och mindre kroniska sjukdomar relaterat till sin ålder. Men det var inte vilken proteinkälla som helst som bidrog till bättre hälsa. Forskarna lyfte fram växtproteiner som det som gav den gynnsamma effekten.

LISTA PÅ BRA PROTEINKÄLLOR

Forskarna lyfte fram dessa proteiner:

  1. Broccoli
  2. Bönor, linser och kikärter
  3. Bröd och spannmålsprodukter
  4. Gröna ärtor
  5. Nötter och frön
  6. Sojabönor

Forskarna noterade att kvinnor som åt växtproteiner var betydligt mindre drabbade allt från diabetes, cancer, demens och hjärtsjukdomar. Risken att bli sjuk minskade med hela 46 procent.

Jämförande siffra på de kvinnor som åt sina proteiner från kött, mejeriprodukter och ägg var 40 procent.

Forskarna drog slutsatsen att kvinnor mitt i livet som åt större delen av sina proteiner från växtriket plus mindre kött hade god hälsa och levde längre.

Forskarna listar bönor, nötter, frukt och baljfrukter som gynnsamma källor till proteinrika och växtbaserade matvaror.

Studien är gjord vi Tufts universitet i USA.

Här kan du läsa studien: The American journal of clinical nutrition

Källa: Illustrerad vetenskap