PFAS (uttalas pefas) är kemiskt framställda kemikalier som använts i kläder och skor, viss mat och förpackningar men också i hushållsapparater, skidvalla och kosmetika.

Anledningen till den flitiga användningen av PFAS är att kemikalierna tål höga temperaturer och har förmågan att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. PFAS har blivit ett vanligt ämne inom tillverkningsindustrin.

I slutet av 1930-talet upptäckte kemisten Roy Plunkett kemikalierna som var så starka att de överlevde de mänskliga livet.

Det som är bra för industrin är inte alltid bra för hälsan. Forskare har kommit fram till att PFAS kan orsaka hälsoproblem. Till exempel ett försvagat immunsystem men det tycks också finnas en ökad risk för cancer.

PFAS-FÖRORENADE OMRÅDEN

I en amerikansk studie där 727 yngre vuxna deltog kunde forskarna ett tydligt samband mellan höga PFAS-nivåer i blodet och viss kost.

Processat kött lyftes fram som mat som hade ökade PFAS-nivån i blodet markant. PFAS kan byggas upp i kött redan när djuren lever. Till exempel finns det PFAS-förorenade område. Så det är inte bara i förpackningar och bearbetningen av köttet som PFAS tränger in.

PFAS fanns även i te, men där uppmärksammade forskarna att det var tepåsarna som bestod av PFAS-föroreningen. Och det är viktigt att betona att samma sorts te inte behöver finnas i Europa.

En ny studie gjord vid Örebro universitet som samarbetat med Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre visade att två PFAS-ämnen (TFA och TFMS) fanns i frukt- och grönsakspuréer och apelsinjuicer.

HÖGRE ÄN FÖRVÄNTAT

Leo Yeung, som är forskare i kemi vid Örebro universitet säger i ett pressmeddelande: ”Jag blev inte förvånad över att vi hittade TFA i juice och puré. Vi har hittat ämnet överallt när vi har undersökt vatten, även i dricksvatten. Däremot är jag lite förvånad över den genomsnittliga nivån på 34,000ng/L, med vissa prover som når över 80,000 ng/L. Det var högre än jag trodde.”

Forskarna jämförde nivåerna i juice och i frukt- och grönsakspuréerna med riktvärden för dricksvatten i Danmark, Nederländerna och Tyskland. Alla mätbara prover var högre än det godkända värdet i Nederländerna. Men det var också ofta gränsen i Danmark och ett prov var högre än gränsen för kemikalierna i tyskt dricksvatten.  

EFTERLYSER MER INFORMATION

PFAS-kemikalier som kallas för de ultrakorta har fått kraftig spridning i miljön. Exempelvis finns de i grund- och ytvatten, vilket betyder att de finns i vatten vi dricker.

Sedan tidigare vet man att växte kan ta upp PFAS, men man vet väldigt lite hur kemikalierna påverkar livsmedel.

I den här studien undersökte konventionella och ekologiska produkter och forskarna fann att halterna av PFAS var lägre i de ekologiskt odlade produkterna. Men man påpekade dock att det fanns undantag. 

Trots de höga värdena anser Leo Yeung att man som föräldrar inte behöver bli allt för oroad. Men han efterlyser krav på mer information om PFAS i barnmat.

Här kan du läsa studien.