När det kommer till att bedöma och utvärdera resultatet av ekologiska odlingar anser forskare att det måste få ta tid. Det visare en studie gjord vid Lunds universitet.

Forskarteamet undersökte 88 olika odlade fält i Skåne som brukas av 30 gårdar. Efter tre decennier av att ha odlat ekologiskt såg man att antalet växtarter gått från 15 till 35.

Man har sedan tidigare vetat om att ekojordbruk gynnar mångfalden och kan minska negativa effekter av konventionell odling.

Forskaren Romain Carrié som arbetar vid Lunds universitet är den som har lett studien. I ett pressmeddelande kommenterar han studieresultat: ” Vi blev förvånade över den kraftiga ökningen av antalet växtarter. Efter trettio år förväntade vi oss inte det, och det ser ut som om det kan fortsätta att öka. Det betyder att det tar ett tag innan det ekologiska jordbrukets fulla potential för biologisk mångfald slår igenom, och att vi därför hittills har underskattat de fördelar som ekologiska metoder ger. Våra resultat tyder på att man måste beakta en viss fördröjning efter en omställning för att inte underskatta nyttan för miljön.”

INSPIRERA TILL MER EKOODLING

Vissa växter är känsliga när de blir besprutade med ogräsmedel, och dessa tog längre tid på sig att komma tillbaka. Det visade sig att just dessa växter bidrog allra mest till återhämtningen av jordbruksmarken och det som växte på den.

Men något som också bidrog med mångfalden var insekternas pollinering. Forskarna förklarade att om man vill ha en snabbare återhämtningstid så bör man minska användning ogräsmedel med herbicider.

Romain Carrié hoppas att de som fattar beslut om jordbruk och växtodling ska inspireras av studien och uppmuntra till att fler går över till ekoodlingar för att bevarandet av växternas biologiska mångfald.

Här kan du läsa studien.