De svenska kostråden har inte ändrats på tio år, men i veckan har kostråden från Livsmedelsverket uppdaterats. Råden bygger på stora och bred vetenskapliga underlag som säger att både miljön och den mänskliga kroppen mår bättre av mer grönsaker och minde rött kött.
Idag lyft Medelhavskosten fram som den mest hälsosamma, och där äter man en stor del frukt och grönt. Proteinintaget består av fisk och skaldjur, baljväxter och mycket lite kött.
Den här kosten äter man också till stor del i de så kallade
https://mandarinmedia.se/articles/view/nya-ron-om-kosten-som-gor-att-vi-lever-langre-och-far-vara-friska-nar
blå zonerna. De områden i världen där man lever längst och dessutom är ovanligt friska långt upp i åren.
KVINNOR ÄTER MINDRE KÖTT
De nya kostråden handlar om att äta mindre rött kött från gris, nöt, får och vilt. Och det av hälsoskäl. Studier visar att det finns en tydlig koppling mellan cancer i tjocktarmen och ändtarmen.
Istället för 500 gram kött per vecka är 350 gram det rekommenderade intaget. Charkprodukter som korv och skinka ska bara var en liten del av köttkonsumtionen.
Idag äter en vuxen person i snitt 511 gram kött per vecka. Kvinnor äter mindre kött än män.
15 procent män äter 350 gram eller mindre idag och siffran bland kvinnor är mer än dubbelt så stor – 37 procent.
LÄGG TILL BALJVÄXTER
Vidare rekommenderas det att äta minst ett halvt kilo grönsaker, frukt och bär om dagen och gärna mer. Försök gärna äta rotfrukter, lök och kål.
Ät baljväxter som bönor, linser och ärter, och ät gärna något av dessa varje dag. Baljväxter innehåller mycket fibrer, proteiner men också viktiga vitaminer och mineraler och kan precis som ägg ersätta kött.
Fortsatt så rekommenderas det ett intag av nötter och frön på 20–30 gram per dag. Ät miljömärkt fisk två-tre gånger per vecka samt att också äta mer fullkornsprodukter.
Håll igen på sötsaker och läsk. Åt högst sex gram joderat salt per dag och begränsa intaget av alkohol.
Välj magra och osötade mejeriprodukter. Gärna yoghurt och fil och berikade växtbaserade alternativ.
Måltidsdryck bör vara vatten.
4700 DÖDSFALL KAN FÖRHINDRAS
Livsmedelsverket menar att om vi följer kostrekommendationerna till 20 procent så kan cirka 4700 dödsfall i cancer, stroke, kärlsjukdom och typ-2 diabetes förhindras.
Ännu har inte råden för gravida, ammande, barn och äldre uppdaterats.
Läs om Costa Ricas blåa zon och hur folket äter för att leva länge och vara friska under sin livstid.