Det var ingen stor studie som gjordes, men forskarna vid James Cook-universitetet i Australien hade granskat data från 321 personer som antingen hade hund eller katt eller inga husdjur alls.

Man arbetade efter den så kallade femfaktorsteorin, vilket är en teori som är accepterad av beteendevetare och psykologer som dominerande personlighetsdrag som att vara utåtriktad, samvetsgrann eller ha drag av emotionell sårbarhet.

Forskarna försökte se om det fanns någon gemensam nämnare bland katt- eller hundägare och vilka personlighetsdrag dessa djurägare hade.

ANTALET HUSDJUR ÖKADE UNDER PANDEMIN

Det visade sig att hundägare generellt sätt är tryggare personer och kattägare tenderar att vara mer oroliga.

Forskarna resonerade som så att det troligtvis inte är på grund av hunden som ägaren är stabil utan tryggare personer föredrar en hund framför en katt. Men att ha hund kan dock göra ägaren mer stabil.

När det kom till katt och kattägare arbetade forskarna efter två teorier. Det ena är att oroliga personer skaffar katt och den andra är att katten i sig kan göra dess ägare mer orolig.

Studien ville skapa mer klarhet om varför man skaffar sig ett husdjur när man känner sig ensam. Under coronapandemin, när folk var mer ensamma och isolerade köptes fler husdjur.

I studien såg man också att hundägare känner sig mindre ensamma än de som inte hade hund.

Källa: James Cook universitetet

Läs studien här.