Studien som är gjord vid universitet i San Francisco är förvisso liten med resultat är tydliga.

Forskarna rekryterade 342 kvinnor med en medelålder på 39 år. Deras matintag registrerades och forskarna mätte på tre olika sätt hur kosten påverkade den så kallade epigenetiska klockan. Det är biokemiskt test som kan uppskatta livslängd och hälsa.

Mätningarna visade att ju bättre kvinnorna åt, desto yngre såg deras celler ut. Även när en hälsosam kost intogs var varje gram tillsatt socker de åt kopplat till en ökning av deras epigenetiska ålder. Och tvärtom, de som åt minst socker hade lägst biologisk ålder.

Bland annat kunde forskarna konstatera att enbart tio gram mindre socker per dag backade den biologiska åldern med 2,4 månader. Men då måste man också äta den minskade mängden socker framöver.

YNGRE CELLER

Dorothy Chiu, PhD, som är postdoktor vid UCSF Osher, som är ett center för integrativ hälsa säger till sajten eurekalert: "De dieter vi undersökte överensstämmer med befintliga rekommendationer för att förebygga sjukdomar och främja hälsa, och de lyfter fram styrkan hos antioxidanter och antiinflammatoriska näringsämnen i synnerhet. Från en livsstilsmedicinsk synvinkel är det befogenhet att se hur att följa dessa rekommendationer kan främja en yngre cellålder i förhållande till kronologisk ålder.”

Den här studien är en av de första som visar ett samband mellan tillsatt socker och epigenetiskt åldrande, och den första som undersökte denna koppling hos en heterogen grupp kvinnor i mitten av livet. De flesta studier har tidigare involverat äldre vita deltagare.

Studien bidrog till större förståelse varför socker är så skadligt för hälsan.

FÖRSÄMRAD METABOL HÄLSA

När deltagarna i studien rapporterade sitt sockerintag visade det sig att de konsumerade i genomsnitt 61,5 gram tillsatt socker per dag, även om intervallet var stort: ​​från 2,7 till 316 gram tillsatt socker dagligen.

I USA rekommenderar hälsomyndigheten att en vuxen person inte ska äta mer än 50 gram tillsatt socker per dag.

Sedan tidigare vet man att den som äter mycket socker har en försämrad metabol hälsa och kan tidigt utveckla tidig sjukdom. Och nu vet man också att om de biologiska ålder accelererar på grund av ett överdrivet sockerintag så påverkar det livslängden.