När Socialstyrelsen 2017 rapporterade om att 40 000 personer inom äldreomsorgen lider av undernäring och att över 100 000 riskerar att hamna där så väckte den rapporten självklart stor uppståndelse. För hur kan vi låta våra äldre svälta ihjäl?

En rapport från Västra Götaland visade att närmare 20 000 äldre (över 80 år) troligen lider av undernäring.

Tommy Cederholm, som är professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet har tillsammans med Ingvar Bosaeus, som är universitetssjukhusöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset sammanställt kunskapsläge i världen gällande undernäring de senaste 50 åren.

Till nyhetssidan på Uppsala universitet säger Tommy Cederholm; ”Det är allt för få patienter som får diagnosen undernäring. Inom sjukvården och äldreomsorgen är det fortfarande ett problem med underdiagnostisering och underbehandling av tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre.”

SYNEN PÅ UNDERVIKT HAR FÖRÄNDRATS

De båda forskarna berättar att cirka 50 procent av de som bor på vårdhem eller äldre som är inlagda på sjukhus är undernärda, vilket är allvarligt och ett lidande som skulle kunna undvikas med hjälp av att man ser till att de får i sig näring.

Nya siffror visar att upp emot tio procent av våra äldre är undernärda total i samhället.

Hittills har man alltid sett viktnedgång som något naturligt som sker i åldrandet eller som ett resultat av att man blivit sjuk. Forskare idag menar att viktnedgång har med att man fått en sjukdom som gör att man äter mindre vilket i sin tur medför att organ och vävnader bryts ner.

Att man som äldre inte äter tillräckligt kan förutom sjukdom bero på flera faktorer som att aptiten är nedsatt, man har dålig ekonomi, är ensam eller har något handikapp. Äldre personer har ofta ett sämre näringsupptag i mag-tarmkanalen som kan bero på sjukdom, läkemedelsbiverkningar och förändrad fysiologi.

GRUNDLÄGGANDE KUNSKAP

Att vända ett tillstånd av undernäring är inte svårt. Om äldre får näringsrik mat och näringstillskott/dryck kan immunförsvar och allmänhälsan förbättras. Och dödligheten på grund av näringsbrist minskar.

Ingvar Bosaeus menar att dessa enkla åtgärder åsidosatts och att de allra flesta går att behandla förutom de med sjukdomar som närmar sig döden.

Tommy Cederholm anser att kunskapen om undernäring och nutritionsbehandling bör ingå på ett tydligt och klar sätt vid alla typer av vårdutbildningar.

Översiktsartikel om undernäring är publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.