Nu måste vi tänka om menar brittiska forskarna. Människor som tycker om att vara uppe sent in på natten är inte så trötta som vi tidigare trott. Snarare är det tvärtom.

En studie som är gjord vid Imperial College i London som inkluderade 26 000 personer visade att det så kallade nattugglornas kognitiva funktioner faktiskt var överlägset bättre än de som är morgonpigga.

Forskarna undersökte bland annat minnet, reaktionstiden och slutledningsförmågan. De tittade även på vilken tid på dagen försöksdeltagarna kände sig som mest pigga och produktiva.

Morgonpigga har länge ansett som de mest kreativa, men nu visade det sig vara precis tvärtom. Det rapporterar tidningen The Guardian.

UTMANA STEREOTYPERNA

Också hur länge man sover spelar in på hur pigg hjärnan är. De som sov mellan sju och nio timmar presterade bäst.

Doktor Raha West som är studiens huvudförfattare säger till The Guardian att det är lika viktigt att få tillräckligt med sömn, inte sova för länge eller för lite. Det är avgörande för att hålla hjärnan frisk och att den ska fungera optimalt.

Dock flaggar andra experter om att inte ta studien som definitiv. Det behövs mer forskning för att kunna bedöma vad som påverka minne och tänkande och hur det är kopplat till sömnrutinerna.

Huvudsyftet med studien var att utmana de stereotyper och åsikter som finns kring kvällsmänniskor och morgonmänniskor.