En japansk forskargrupp tittade på 80 802 personers intag av småfisk. 34 555 var män och 46 247 var kvinnor och de var i åldern 35 till 69 år.

Deltagarna följdes under i genomsnitt nio år och de fick fylla i frågeformulär där de bland annat fick uppge hur mycket småfisk de åt.

Under uppföljningsperioden dog 2 483 personer och 60 procent av dödsfallen var i cancer.

I Japan är det vanligt med små fiskar, som skarpsill, atlantisk lodda, japansk nors och små torkade sardiner. Japanerna inkluderar allt i fisken – huvud, ben och organ, dessa är rika på mikronäringsämnen, som kalcium och vitamin A.

KVINNOR HADE MEST ATT VINNA AV ATT ÄTA SMÅFISK

Studien genomfördes av bland annat läkaren Chinatsu Kasahara, docenten Takashi Tamura och professorn Kenji Wakai vid Nagoya medicinska universitet i Japan.

 Till nyhetssajten Eurekalert säger Kasahara; ”Tidigare studier har avslöjat den skyddande effekten av fiskintag på hälsoresultat, inklusive dödlighetsrisker. Men få studier har fokuserat på effekten av intaget av små fiskar specifikt på hälsan. Jag var intresserad av det här ämnet eftersom jag har haft för vana att äta små fiskar sedan barnsben. Jag ger numera mina barn småfisk.”

Framför allt bland kvinnor kunde man se att dödligheten av alla orsaker inklusive cancer minskade bland de ofta åt småfisk jämfört med dem som mycket sällan åt dessa fiskar.

UNIKA NÄRINGSÄMNEN I SMÅFISK

Trenden bland män var liknande men inte statistiskt säkerställd. Enligt forskarna kan skillnaden i cancertyp som orsakar cancerdödlighet bland könen vara relaterad till ett könsspecifikt samband.

Forskarna menar att även om det enbart var japaner med i studien borde resultaten var detsamma bland andra nationaliteter.

Doktor Kasahara påpekade att små fiskar är lätta för alla att äta. Näringsämnen som är unika för små fiskar skulle kunna bidra till att upprätthålla en god hälsa.

Läs studien här.