Övervikt och fetma har fortsatt att öka bland svenskarna. Det har varit en negativ utveckling de senaste 40 åren. Övervikt har blivit en folksjukdom och är en av vår tids största utmaningar.
Andelen vuxna mellan 16 och 84 år med övervikt och fetma ökade från 46 till 52 procent mellan 2006 och 2021. Det betyder att varannan vuxen svensk väger för mycket.
2021 hade Stockholm lägst andel individer med övervikt och fetma med 45 procent, och samma år hade Västernorrland flest andel individer med övervikt eller fetma med 60 procent.
Övervikt och fetma har ökat snabbare hos unga än hos äldre, vilket kan leda till en tidigare debut av kroniska sjukdomar.
Forskning har visat ett samband med fetma och cancer, och man har kunnat visa på 13 olika cancerformer som kan öka vid kraftig övervikt. Nu forskare vid Lunds universitet kunnat visa att fetma och 31 olika cancerformer har en koppling, och att risken att få cancer ökar med hela 40 procent för den med fetma.
4,1 MILJONER PERSONER OMFATTADES AV ANALYSEN
Studien undersökte data från medicinska register där hela 4,1 miljoner fanns med under åren 1963 till 2019. Forskarna följde individerna i genomsnitt 24 år.
Ming Sun, doktorand vid Lunds universitet har lett forskningen tillsammans med Tanja Stocks, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet. I ett pressmeddelande på Lunds universitets hemsida säger Ming Sun: ”Detta är inte den största studien sett till antalet inkluderade deltagare, men den är störst när det gäller antal cancerdiagnoser, eftersom uppföljningstiden var så lång och fler individer därmed hunnit insjukna i cancer. Ju fler antal cancerdiagnoser man kan inkludera för varje form av cancer, desto mer tillförlitliga är resultaten.”
LÄGRE BMI = LÄGRE CANCERRISK
Ju mer övervikt du har desto större är risken att få cancer. Ett BMI över 30 räknas som fetma, men det finns en viss svaghet i det räknesättet eftersom vältrande elitidrottare kan ha högt BMI på grund av mycket muskler.
BMI räknar du ut genom att dividera din vikt med din längd x 2. Om du väger 70 kilo och är 165 cm lång så gör du så här; 1,65x1,65=2,7. Ta sedan din vikt; 70 och dividera med 2,7 då får du ett BMI på 25,9.
Forskningen visar att för var femte enhet BMI ökar så ökar också risken för de nya fetmarelaterade cancerformerna med 13 procent för kvinnor och 17 procent för män. Bland de tidigare redan kända cancerformerna som är kopplade till fetma är siffrorna tolv respektive 24 procent.
Forskarna är som alltid försiktiga med att uttala sig om samband. Exempelvis att det kan vara andra faktorer som är kopplade till cancer hos de med fetma som är den egentliga orsaken till att cancer uppstår. Fakta visar dock att fetma ökar risken att få cancer, vilket betyder att om man får individer med fetma att gå ner i vikt så kan cancer förebyggas.
Studien, är publicerad i The Lancet Regional Health – Europe.