Många av mina klienter har haft låga nivåer av D-vitamin när de kommer till mig. Under sommaren och från vårdagjämningen och fram till höstdagjämningen kan huden bilda D-vitamin när vi är ute i solen.

När solen står lågt och befinner sig långt bort från vår del av världen kan vi inte lagra in D-vitamin i kroppen, och då minskar förrådet. Det varierar från individ till individ när en brist uppstår. Den som varit ute mycket under sommaren och som fortsätter att vara ute varje dag lagrar in mer D-vitamin.

Alla som bor i Skandinavien riskerar D-vitaminunderskott under vintern. Särskilt utsatta är de som sällan vistas i solen, äldre, personer med mörk hud, de som skyler stor del av kroppen med kläder eller som ofta använder solskyddskräm, veganer och andra som inte äter fisk eller feta mjölkprodukter samt de som är överviktiga.

MÖRKHYADE BEHÖVER VISTAS MER I SOLEN

Tyvärr, måste jag säga, går det ut dubbla budskap om solens inverkan. Vi har blivit tillsagda och skrämda att solen ger cancer och att vi därför ska akta oss för den. Men solen ger också energi, kraft och näring. Man ska självklart sola med måtta och utefter sin hudtyp. En bra idé är att börja med att sola utan solskyddskräm de första 15–20 minuterna, och sedan smörja in sig med solskydd, utan kemikalier, eller kläder som täcker huden resten av tiden i solen.

Ju mer pigment man har desto svårare är det för kroppen att bilda D-vitamin. Den som är mörkhyad behöver ungefär sex gånger så lång tid i solen för att bilda samma mängd D-vitamin som en ljushyad person. Får barn inte vistas i solen på sommaren och ges de inte tillskott av D-vitamin på vintern så kan de få brister som i värsta fall leder till smärta i kroppen, sneda ben och sämre skelett.

KOMBINERA D3 MED K2

Man brukar prata om en halveringstid på D-vitamin i levern, och då nämns 6–8 veckor, men det kan gå både långsammare och snabbare. När vi genererar mindre D-vitamin kan det beror på stress, dålig sömn, sämre kost, om vi röker och sitter inne om dagarna.

Jag får ofta frågan om det inte går att få i sig D-vitamin via kosten, och det gör det, men inte på långa vägar så mycket som man behöver. Ål innehåller cirka 30 IE D-vitamin. Makrill, lax och sill innehåller cirka 12 IE per 100 gram. Vuxna som solar lite eller inte alls behöver minst 800 IE per dag, och många gånger mer. Hur mycket vi behöver, det vet vi efter provtagning. Det vi vet, det är att det nödvändigt för oss här upp i Norden att ta ett tillskott med D-vitamin under vintern när solen ligger lågt.

Det tar en dag till två dagar att få blodet analyserat, därefter rekommenderar jag D-vitamindos på individnivå efter att ha gjort en kort intervju och fått en bild över klientens liv.

Det finns två sorters D-vitamin. D2 och D3. D2 bildas i växter som blivit belysta av solens strålar och när vi äter dessa får vi också i oss vitaminet. D2 finns också i svamp och vissa alger. 

D3 kommer från djur och det tar kroppen upp bättre. D3-vitamin bildas även i fårs ull av fettet lanolin, vilket innehåller kolesterol. Man kan utvinna D3-vitamin ur fårens lanolin genom att man klipper får och via värme och/eller lösningsmedel frigör lanolin och därefter D3-vitaminet, som heter kolikalciferol.  Man äter inte djur om man tar tillskott av D3-vitamin, utan endast själva vitaminet.

Det är viktigt att ta vitamin K2 tillsammans med D-vitamin. Om vi inte gör det så snurrar D-vitaminet runt i blodet. Men vi vill ju få in det i skelettet, där det ska vara. K2 hjälper till att få in D-vitamin på rätt ställe i kroppen och för att föra in kalcium i benstomme och tänder. 

Näring behövs inte bara för att bygga, underhålla och avgifta våra celler utan också i biokemiska processer. D-vitamin och vitamin K2 är nödvändigt för att kalcium ska bindas in i benvävnad och på sätt stärka skelett och tänder.

DET HÄR INDIKERAR LÄGRE NIVÅER AV D-VITAMIN

D-vitamin skiljer sig från andra vitaminer eftersom det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar också effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler och det kan påverka hälsan på många sätt. Bland annat påverkar D-vitaminet infektionssjukdomar, depressioner, MS och cancer.

Mår man bra så finns det ju ingen anledning att mäta D-vitaminnivån. Är man nedstämd, har mycket infektioner, ont i benen eller har svårt att sova kan det vara en indikation på för låg nivå.

När jag jobbar som sjuksköterska på sjukhus, där allt mäts, så har jag ännu mer insett vikten av att mäta för att veta och kunna rekommendera.

Det första en klient upptäcker, som börjat ta D-vitamin, är att ha fått tillbaka sin positiva energi, att känna sig mer glad. Ofta blir kroppen lugnare, man sover bättre och är inte lika ofta förkyld.

Förr i tiden, när vi inte förstod vikten av att som vuxen ta D-vitamintillskott så fick vi sämre skelett, benskörhet som gör det lättare att bryta ett ben, artrit och autoimmuna sjukdomar samt även höstdepressioner. Även depressioner är vanligare vid vinterns högtider.

Alla föräldrar vet att vården rekommenderar att vi ger våra nyfödda AD-droppar eftersom de inte får i sig tillräckligt via bröstmjölken.

VÄLJ RENA TILLSKOTT MED HÖGT UPPTAG

Jag får ibland frågan om man kan överdosera D-vitamin, och visst kan man det, men då handlar det om enheter på över 10 000 om dagen i flera månader. Då kan det inträffa en förgiftning i kroppen som gör att man inte mår bra. Till exempel kan man få ont i magen, illamående, huvudvärk, njursvikt och högre blodtryck.

När vi gör en provtagning mäts D-vitamin i millimol och värdet i kroppen ska ligga mellan 50 och 250. Det optimala brukar ligga mellan 90 och 125.

När du står inför valet av kosttillskott så välj ett tillskott som inte har onödiga tillsatser och som kan garantera rena råvaror samt en bra tillverkningsprocess. Allt detta gör upptaget optimalt. Vill man inte äta kapslarna så kan man öppna dem och hälla på maten.

Väljer du en flytande produkt så tänk på att hållbarhetstiden är kort. Förvara en öppnad flaska i kylskåpet. Läs innehållsförteckningen så att den inte innehåller E-ämnen, färgämnen eller något annat som inte ska vara där.

Själv har jag i många år jobbat med märken som Thorne och Quicksilver Scientific som har dokumenterad kvalitet, upptagningsförmåga och forskning. De har hög tillverkningsprocess och rena råvaror.

Krönikan är skriven av näringsmedicinska terapeuten och legitimerade sjuksköterskan Fredrik Ölander. Vill du komma i kontakt med Fredrik hittar du honom på Hälsomottagningen.