I tider när ekonomin försämras behöver vi spara och tänka långsiktigt för att få saker att hålla och att vi faktiskt kan ha möjlighet att behålla både standard som livskvalitet.

När du köper en hudvårdsprodukt så står det på förpackningen hur länge den håller, men ofta är vi snabba att kasta förpackningen. Gör du det så gör en anteckning på burken när den öppnades. Det finns en regel som säger att om en produkt håller minder än 30 månader så måste den märkas.

Orsaken till att hudvårdsprodukter håller olika länge beror på vad den innehåller. Räkna med att du kan använda en hudkräm i ett halvår efter att du öppnat den innan den blir för gammal.

Ögonkrämer ska man dock vara försiktigare med eftersom området runt ögonen är känsligare. Mascara och eyeliner håller lite kortare tid. Räkna med ett kvartal.

BAKTERIER TRIVS INTE I FETT

Skulle en produkt bli för gammal så märker du det snabbt. Du kan få utslag i ansiktet, bli torr och få en allmänt irriterad hud. Använder du en hudkräm från en burk så tänk på att vara riktigt ren på händer när du använder den eftersom bakterier kan frodas i burken.

Du kan också lukta på dina produkter. Doftar de inte längre gott och fräscht – så släng dem. Men är produkten ordentligt parfymerad kan du luras. Innehåller en produkt och inte vatten så håller den längre. Bakterier trivs inte lika bra i fettrika miljöer.

Har du en ansiktskräm som du applicerar med fingrarna så kan du ställa den i kylskåpet, speciellt nu under sommaren. Är du svullen under ögonen eller på ögonlocken så kan du förvara din ögonkräm i kylskåpet av en annan anledning och det är att det känns skönt med kyla under ögonen och kyla har också en lätt av svällande effekt.