Alla gillar inte råa rotfrukter, men som stekta, kokta och i en gratäng är de inte bara goda, det är en också en riktigt näringsbomb.

Gratäng bygger mycket på kryddningen i såsen som kan varieras i oändlighet baserat på tycke och smak.

Här kommer en lättlagad rotfruktsgratäng med smak av timjan.

Det här behöver du för 4 portioner

8–10 potatisar

2 palsternackor

3 morötter

3–4 vitlöksklyftor

1 purjolök

2–3 dl ost

2 dl mjölk eller växtbaserad mjölk

3 dl grädde eller växtbaserad grädde

Färsk timjan, salt och peppar

Citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och hacka grönsakerna och potatisen. Strimla purjolöken och riv osten,

Blanda allt och lägg ner i en ugnssäker form.

Häll upp mjölk och grädde samt kryddorna i en bunke eller kastrull och hetta upp.

Lägg ner halva skålen riven ost och blanda ihop. Pressa saften ur en halv citron.

Häll sedan innehållet över grönsakerna och strö sedan över andra halvan av den rivna osten.

Låt gratängen gräddas i cirka 45 min.