Servera frittatan med en grönsallad och dressing på tjock yoghurt, fransk senap, lite äppelcidervinäger, salt och peppar så får du en mättande måltid som innehåller gott om både pre- och probiotika.
De båda hjälper till att stärka immunförsvaret, något vi alla kan behöva nu i februari, de stabiliserar samtidigt blodsockret.
Frittata med champinjoner, ädelost och svarta bönor
2 portioner
3 ägg
3 dl skivade champinjoner
1 dl svarta bönor
1 dl finhackad persilja
50 g ädelost
2 msk finhackad gräslök
2 msk kikärtsmjöl
Ca ½–1 tsk salt
25 g smör till stekning av svampen + 2 msk till frittatan
Bryn svampen några minuter tills den får lite färg, ta från värmen.
Rör ner gräslöken och låt svalna.
Smula ner ädelosten i en bunke och vispa ner ägg, persilja och kikärtsmjol. Smaka av med salt. Vänd ner svamp och bönor, låt smeten stå i kylen att svälla en halvtimme.
Stek frittatan några minuter i brynt smör i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, utan att röra om i smeten. Låt den steka färdigt i mitten av ugnen i 10 minuter på 175º.
Alternativt steker du den som till en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik när den stelnat på ytan. Lägg stekpannan över och vänd sa ner omeletten i pannan och stek färdigt i några minuter till.
Receptet kommer från E-boken; Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker. Bilden är tagen av fotograf Veronica Kindblad.
I kokboken kan du läsa mer om alla hälsofördelar du får genom att dagligen äta mat med pro/prebiotika.
Text och recept: Birgitta Höglund