Vad äter du till frukost? Och vad mår du bäst av att äta till frukost? Forskare vid Waterloo universitet i Kanada undersökte män och kvinnors frukostvanor och fann att deras kroppar reagerade olika på samma mat.

Sex näringsämnen är nödvändiga för att kroppen ska fungera och för att vi ska må bra och dessa är, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler och vatten.

Vad vi äter påverkar hälsa och energinivå. Vill du behålla vikten eller gå ner i vikt är en nyckel att förstå matens inverkan på din ämnesomsättning.

ATT STIMULERA ÄMNESOMSÄTTNINGEN

De kanadensiska forskarna använde sig av en könsspecifik matematisk modell som skulle upptäcka hur olika näringsämnen påverkade kroppen. De tittade på låg- och högkolhydratkost och en kost med lite fett och mycket fett. De tittade också på hur olika kostupplägg påverkades efter natts fasta.

Här såg man en skillnad mellan könen. Mäns ämnesomsättning svarade bättre än kvinnors när de åt en måltid rik på kolhydrater. Det vill säga, män som åt en frukost rik på kolhydrater som exempelvis havre.

Kvinnor däremot svarade bättre på en frukost innehållande en högre andel fett som avokado eller en omelett.

ANPASSA SIN FRUKOST

Forskarna tror att det handlar om skillnader i hur fettvävnaden och levern lagrar näringsämnen. Det verkar som om kvinnor lagrar mer fett direkt efter en måltid och att de förbränner mer fett under en fasta.

Resultaten kan överföras till information och behandling av övervikt. Den som har problem med vikten kan prova att äta en frukost som stimulerar förbränningen och med tid minska i vikt.

Studien publicerades i tidskriften Computers in Biology and Medicine.

Källa: University of Waterloo