En miljard människor i världen är idag överviktiga eller har fetma. På grund av att fetmaepidemin så snabbt accelererat har det medfört en rad olika livsstilssjukdomar. En av dem är fettlever orsakad av just överkonsumtion av socker och fett som lett till övervikt.

Fettlever betyder att fett lagrats in i levern. Socker omvandlas till fett för att sedan lagras i levern. Så både fett och socker i för stora mängde är skadligt, och ett kombinerat överintag är allra värst.

NATURLIGT SKYDD FRAM TILL KLIMAKTERIET

En ny studie gjord vid Karolinska Institutet visade att östrogen skyddar mot fettlever, vilket betyder att kvinnor har ett naturligt skydd ända fram till klimakteriet då östrogennivån faller kraftigt.

Forskarna har tidigare känt till östrogenets skyddande effekt men de har inte förstått mekanismerna bakom. Inte förrän nu.

När möss av båda könen gavs en fettrik kost hittade forskarna ett protein (TEAD1 ) som är delaktig i utvecklingen av fettlever. När proteinet blockerades skyddades cellerna i levern från att fettinlagringen som är skadlig.

De möss som forskarna försåg med östrogen hade lägre halt av proteinet och också mindre fett i levern.

Forskarna utvecklar ett läkemedel för att blockera TEAD-proteinet.

Det allra bästa är naturligtvis att förebygga fettlever genom att hälsosamma kostvanor. Och i och med att skyddet avtar när kvinnan kommer in i klimakteriet så är det viktigt att göra kloka kostval.

Källa: Karolinska Institutet

Klicka på länken och läs studienÖstrogen skyddar mot fettlever