Att ta ett tillskott av omega-3 kan göra dig friskare. Fet fisk som sardiner och makrill innehåller över 50 olika fettsyror som var och en har betydelse för kroppens organ. Exakt hur de fungerar vet man ännu inte, trots 70 års forskning. 

Omega-3 är bra för hjärnan, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom och minskar inflammationer.

I dag vet vi att många sjukdomar har sitt ursprung i inflammationer. Naturlig fiskolja i form av omega-3 bildar ämnen som dämpar inflammationer. Får man i sig tillräckligt av denna fettsyra kan man också förebygga sjukdomar.

De så kallade tysta, låggradiga inflammationerna, som inte gör så mycket väsen av sig och som till en början bara ger sig till känna i magen som knip, uppkördhet och trög eller lös mage kan upphöra med hjälp av ett omega-3-tillskott i kombination med mat som magen blir glad av.

OLIKA FORMER AV AGGRESSIONER

När forskare vid Pennsylvania (Penn) universitet genomförde en metaanalys av 29 randomiserade kontrollerade studier som mätte aggression hos personer som hade fått omega-3-tillskott.

Man tittade speciellt på aggressivt beteende och inte egenskaper som ilska, som mer ses som en känsla eller fientlighet och attityd. Forskarna drog slutsatsen att omega-3-tillskott dämpade aggressioner, och det oavsett ålder eller kön.

Adrian Raine, en neurokriminolog vid universitetet som var en av författare till studien säger till Penn Today "Jag tror att det är dags att implementera omega-3-tillskott för att minska aggression, oavsett om miljön är samhället, kliniken eller det straffrättsliga systemet. Omega-3 är inte en magisk kula som kommer att lösa problemet med våld i samhället. Men kan det hjälpa? Baserat på våra rön är vi övertygade om att det kan, och vi bör börja agera utifrån den nya kunskap vi har.”

ÄT EN EXTRA PORTION FISK

Newatlas berättar att Joseph Hibbeln, en äldre kliniker vid US National Institutes of Health (NIH), redovisade en studie 2001 som belyste sambandet mellan konsumtion av stora mängder fisk och färre mord.

2002 hade forskare vid universitet i Oxford i Storbritannien gett interner på fängelser omega-3 tillskott och fann att fångarna blev mindre asociala och våldsamma när de fick fettsyror.

I den nya studien ville man också se om omega-3 hade effekt på olika slags aggressioner. Det vill säga, man kan få en snabb reaktion när man upplever ett hot eller en aggression och man kan ha en aggression som kräver planering.

Det visade sig att omega-3 tillskott hade en minskning på både formerna av aggressioner med 30 procent.

Man kan dock inte ännu säkert säga om effekten av omega-3 på aggressioner håller i sig på lång sikt. Men man kan rekommendera mer fisk på menyn, bland annat om man som förälder ser tecken på aggressivt beteende hos sina barn.

Studien publicerades i tidskriften Aggression and Violent Behavior.