Läkaren Natasha Campbell-McBride fick en son med svår inlärningsproblematik, autism. Då hon är neurolog i grunden började hon söka lösningar för sin sons problem. Hon läste in ytterligare en läkarexamen, nu i nutrition och hittade en diet som användes på 50-talet i USA för att läka tarmsjukdomar med gott resultat. SCD – Särskild Kolhydrats Diet. Denna diet hade på senare år provats till personer med autism och gett goda resultat.

Denna speciella metod som dr Natasha utformade efter SCD, kallas för GAPS Näringsprotokoll och hennes böcker heter Gut and Psychology Syndrome och Gut and Physiology Syndrome. GAPS syftar till att läka matsmältningen, skapa balans i systemet och detoxa gifter som finns i kroppen. Hennes son och många andra som använts sig av detta är fullt ut fungerande idag.

Det var när jag hittade dessa böcker som det började gå upp för mig, anledningen till mina egna problem. Trög mage som liten, körtelfeber i flera omgångar, strumaoperation och havandeskapsförgiftning. De hade ett samband och det satt i min matsmältning. Jag har i senare delen av mitt liv jobbat mycket holistiskt med hälsan, men inte riktigt hittat helt hem i kropp och knopp.

HITTADE SISTA NYCKELN

GAPS kändes som sista nyckeln, att man genom ett väl genomtänkt sätt med hjälp av mat tillför det kroppen vill ha och bygger upp den, men också att eliminera det som stör. Böckerna ger så mycket förklaringar och motivation så man kommer in i det. Och till skillnad från andra kostterapier så är syftet att helt läka sjukdomar och tillstånd. Att det är under en begränsad tid man gör detta för själva läkningen av matsmältningssystemet.

Viktigt är att ge kroppen rikligt med näring och inte ”skräpmat”, så bort med alla processade livsmedel och konstgjorda tillsatser. Ren mat och tillagad från grunden. Det är avgörande att vi går tillbaka till naturlig mat. Denna har förutsättningar för att kroppen känner igen den och kan ta upp den.

Enligt Natasha Campbell-McBride har bakteriefloran löpt amok i en sjuk kropp. Den skapar gifter som hindrar kroppens processer att göra det jobb som det är tänkt att de ska göra. En sjuk bakterieflora kan till och med göra att tarmslemhinnan läcker ut osmält föda och gifter i kroppen. Immunförsvaret blir lidande och överansträngt och går till attack mot det som kommer ut. De toxiner som kommer förbi och inte oskadliggörs kan påverka kroppens olika organ. Samma toxin påverkar olika individer på olika sätt beroende på våra individuella olikheter och olika sjukdomar utvecklas.

VIKTIGT MED PROBIOTIKA OCH OMEGA-3

Till att börja med i GAPS Näringsprotokoll, utesluts några för kroppen svårsmälta molekyler. Som socker, spannmål och stärkelse för att ge matsmältningssystemet en chans att återhämta sig. Man tillsätter surkålsjuice för att hjälpa magsyran i gång och därigenom resten av processen i matsmältningen. Probiotika är viktigt, liksom omega 3. Buljong på exempelvis kycklingvingar ger mycket gelatin, kollagen och aminosyror som hjälper tarmslemhinnan läka och bygga upp sig.

Fermenterad mat är försmält av bakterier och gör det lättare för oss att smälta den. Man kan dock behöva vänja sig vid den stegvis. Det kan bli en alltför kraftig reaktion om man börjar med en full portion. Fermenterad mat är till exempel surkål (vegetabilisk probiotika) och yoghurt/kefir (animalisk probiotika). Dessa gör man hemma för att ge det ordentlig tid för fermentering. Man kan också hitta dem på till exempel Reko ring.

När det gäller detox använder man sig av dels frukt- och grönsaksjuicer för detta, dels bad med exempelvis epsomsalt. Det kan också behövas lavemang, det är viktigt att kunna gå på toaletten regelbundet och tömma tarmen för att inte toxiner ska tas upp igen. Att bada bastu är också ett sätt att få ut gifterna genom svettning. Bad i sjöar och hav är toppen för att grunda sig i naturen.

När jag började prata med andra om detta storslagna i boken var det tveksamma reaktioner, då många tyckte det verkade svårt att läsa en engelsk faktabok. Jag beslöt mig då för att översätta den. Det är så mycket i detta koncept som behöver komma ut till en större allmänhet.

ÖVERSATTE BOK OM GAPS

Den första GAPS boken har nu översatts till svenska och heter Kopplingen mellan mage/tarm och hjärnan. Den berättar om matsmältningens uppbyggnad och man får förståelse för varför saker blivit som det blivit. Den innehåller tillvägagångsättet med GAPS Näringsprotokoll och boken innehåller också många recept.

Nyligen publicerades en studie av GAPS Science Foundation som visade att de sju barn med FPIES (Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome) som hade deltagit i studien hade alla läkt med hjälp av GAPS sånär som en 14-årig flicka som fortfarande hade utslag på soja, men läkt allt annat. FPIES är en svår sjukdom där barnen kräks och får diarré mot viss mat och ibland till och med all mat.

Linköpings universitet tillsammans med University of Florida har gjort en studie på 16 000 barn i Sverige och följt dem mer än 20 år. Det man hittade här stöder Natasha Campbell-McBrides koncept att vi ärver vår tarmflora av främst vår mor och att vår hälsa är beroende av matsmältningssystemets tillstånd. Studien har bland annat tittat på tarmflorans sammansättning och sett att det har varit kopplat till framtida utvecklingsneurologiska störningar som autismspektrumstörning, AD/HD, kommunikationsstörning och intellektuell funktionsnedsättning. Biomarkörerna fanns redan i navelsträngsblodet och i bakterier i avföringen vid ett års ålder.

FRÅGA EFTER REN MAT

På det sätt vi lever idag är det lite svårare att anta utmaningen med GAPS, då det inte är en quick-fix. Det är till exempel svårt att finna ren mat i affärerna, men ju fler vi är som frågar efter det ju mer kommer. Man behöver förbereda sig en del men när man väl har kommit i gång så rullar det på. Har man vänner som också äter enligt GAPS, kan man hjälpas åt.

Det finns också terapeuter/coacher att rådfråga om man behöver lite mer hjälp och stöttning.

Krönikan är skriven av Anna Martinsen, som har arbetat med människor i över 30 år i olika yrkesroller. Nu som massör, föreläsare och kurshållare. Anna har översätt boken Kopplingen mellan mage/tarm och hjärnan.

Intressanta länkar:

GAPS i Hela dig

The GAPS Nutritional Protocol: An Efficient Solution for Resolving Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome and Food Protein-Induced Allergic Proctocolitis - ISOM

Autism och adhd kopplas till störd tarmflora mycket tidigt i livet - Linköpings universitet (liu.se)

Den engelska huvudsidan för GAPS