Mineralet zink är iblandat i en hel del processer i kroppen. Allt från förmågan att bli fertil och till att stödja dina smaklökar till att zink håller förkylningar stången och hjälper hjärnan att uppfatta omvärlden.

Det du kanske inte visste är zink är utomordentlig sårläkare. För zink är inte bara en mineral utan även en antioxidant.

Zink finns i mat som bönor, mandel, nötter, nötkött, solrosfrön, skaldjur, pumpakärnor och ostron. Det är svårt att få brist på zink i kroppen, men veganer kan behöva fylla på med zink via tillskott. Även äldre med dålig aptit kan få zinkbrist.

Skulle då få zinkbrist kan känna dig oförklarlig trött, få ett begär efter kolhydrater och salt, ibland kan minnet försämras och aptiten gå ner.

Zinkbrist kan ge alltså en sämre sårläkning. Även akne och bölder framförallt i ansiktet kan uppstå om kroppen inte har tillräckligt med zink.

FORSKARE HITTADE FÖRKLARING

För över 60 år sedan upptäckte forskare att det finns zinkberoende enzymer i hjärnan. Så om du av någon anledning fått zinkbrist kan det yttre sig som att du uppfattar omgivningen sämre och kanske inte lika objektivt som förut.

Den högsta koncentrationen av zink i kroppen återfinns i just hjärnan.

Du kan testa själv om du har zinkbrist. Köp en liten flaska flytande zinksulfat på apoteket och gör ett enkelt test.

Dina smaklökar styrs nämligen av enzymer som är zinkberoende. Häll upp ett glas vatten och droppa några droppar och ta en klunk. Om det smakar starkt och motbjudande är allt som det ska och om det bara smakar vatten kan du ha zinkbrist.

Enklast är ju att se till att få i sig mat med zink, och komplettera med ett zinktillskott om du är vegan.