Fetmaepedemin har spridit sig med rekordfart över världen, och forskare har länge försökt få fram ett läkemedel som kan bromsa och motverka övervikt. Men medicin efter medicin har dragits in från marknaden eftersom biverkningarna var för allvarliga. Och forskarna hade nästan tappat hoppat att hitta en fungerande medicin.

Men så plötsligt lyckades ett danskt forskarteam få fram en diabetsmedicin som sänkte blodsockret och dämpade aptiten så mycket att succén inte lät vänta på sig.

I USA är fetma ett stort problem, och där finns också många kändisar som brottats med övervikt och som jojobantat ett helt liv. En av dessa är pratshowernas drottning – Oprah Winfrey. Hon började injicera sig med den danska diabetesmedicinen och rasade i vikt.

I genomsnitt tappade man en femtedel av sin vikt, och vissa har gått ner 25 procent eller mer.

Användandet blev så stort att typ-2 diabetiker som behövde läkemedlet inte fick tillgång till det eftersom kändisarna sopade rent i apotekshyllorna.

I DEN DANSKA FÖRORTEN DÄR MEDICINEN KOM TILL

Novo nordisk heter företaget som är beläget i en förort till Köpenhamn där man tagit fram den medicinen som blev en världsnyhet.

Idag beräknas Novo nordisk marknadsvärdet till 423 miljarder dollar vilket är större än hela Danmarks BNP.

I Sverige har Läkemedelsverket rekommenderat läkare att bara skriva ut medicinen till diabetiker. Har man inte den diagnosen får man köpa den utan högkostnadsskydd och de handlar det om cirka 25 000 kronor per år.

Men nu har röster höjts om biverkningar. Om en person med överviktsproblem slutar man läkemedlet går den upp i vikt igen.

NÄSTA ARTIKEL: Om biverkningarna och baksidan med livslång medicinering.