Att drabbas av högt blodtryck är vanligare bland män än kvinnor. När vi blir äldre är det också vanligare att blodtrycket blir högre. Är det bara något förhöjt är det inget att oroa sig. Högt blodtryck är allt som oftast kopplat till en rad livsstilsfaktorer. Rökning och alkohol, dåliga matvanor och stillasittande påverkar blodtrycket negativt på sikt.

Det har varit känt sedan länge att rödbetsjuice kan sänka trycket och det har även studier på Q10 visat sig kunna göra. Forskare har även vetat att kostfiber kan sänka blodtrycket, men man har inte kunnat säga hur mycket man behöver äta för att mat med kostfiber ska ge en effekt.

KAN GE EXAKTA KOSTRÅD
Studiens huvudförfattare, Francine Marques menar att meta-studien styrker tidigare studier att risken att få högt blodtryck och kanske drabbas av hjärt-kärlsjukdomar minskar bland personer som har ett högt intag av kostfiber.

Nu kan de australiensiska forskare vid Monash's School of Biological Sciences ge exakta råd efter att ha genomfört en metaanalys. Kvinnor bör äta mer än 28 gram kostfiber per dag och mäns intag av kostfiber bör vara över 38 gram per dag.

Äter man mer mat med kostfiber i så minskar trycket uppenbarligen ytterligare. Forskarna såg att var femte extra gram kostfiber per dag minskade det övre trycket med 2,8 mmHg och det under med 2,1 mmHg.

DEN HÄR MATEN SKA DU ÄTA MER AV

Forskarna menar att fördelarna med kostfiber sannolikt beror på den positiva inverkan de har på tarmens mikrobiom. Tydligen kan kostfibrer få bakterier att producera kortkedjiga fettsyror med antiinflammatoriska och immunreglerande funktioner som bidrar till lägre blodtryck.

Kostfibrer finns i mat som kikärter bönor, linser, havregryn, fullkornsbröd, morötter, broccoli, kål, potatis och frukt.

Studien publicerades i tidskriften Hypertension.

Källa:  NewAtlas