Idag känner alla till att socker och ultraprocessad mat kan orsaka inflammationer i kroppen. Men även om man vet att socker i för stora mängder inte är bra för oss så kan det vara svårt att låta bli, framför allt för de som upplever sig ha ett sockerberoende.

Men du kanske inte visste att socker kan skada hjärnans nervceller. De kan i sin tur leda till att vi får sämre minne och förmågan att koncentrera oss minskar. En sämre kost kan också på sikt ge både depression som ångest.

Att äta en kost rik på antioxidanter förhindrar inflammationsprocesser. Och då är det inte bara naturliga råvaror som är viktiga att äta, även kryddor ska helst vara utan tillsatta konserveringsmedel och socker.

ÄT MER NÖTTER OCH GLÖM INTE FETA FISKEN

Det finns till exempel i ämne i salvia – kamosinsyra – som minskar nedbrytning av signalsubstansen acetylkolin i hjärnan. Acetylkolin är viktig för inlärning och minne.

Mörk choklad där det finns gott om kakao tycks ha positiva effekter på den kognitiva förmågan speciellt hos äldre som med åren kan börja tappa vissa funktioner.

Nötter är riktigt bra hjärnbränsle och innehåller både vitaminer som mineraler. De är rika på protein och allmänt energirika så en näve om dagen räcker.

Broccoli är däremot kalorisnåla men även mättande. De innehåller ämnen som har effekt på hjärnan. Ett sådant ämne är sulforafan.

Tomater är rika på lykopen som har en positiv effekt på hjärta och kärl och därmed har de en bromsande effekt på kognitiva sjukdomar.

Feta fiskar innehåller omega-3 fettsyror som är gynnsam för hjärnan.

Snart kan du plocka blåbär som innehåller mycket antioxidanter som främjar mer än hjärnhälsan.

GODA RELATIONER POSITIVT FÖR MINNET

Du har säkert hört talas om adpatogener som rysk rot, rosenrot och ashwagandha. Rysk rot kallas den mentala adaptogenen eftersom den kan öka blodflödet till hjärnan och därmed både koncentration som minne. När blodcirkulationen ökar är det också bra för hjärta och kärl.

Förutom att äta bra så kan träning, och då behöver det inte vara hård träning men en pulshöjande aktivitet, göra att fler blodkärl bildas i den del av hjärnan som har med minne och att lära in att göra.

När vi träffar andra och har ett bra och trevligt socialt liv så har de en positiv effekt på våra kognitiva förmågor.