Det är känt sedan länge att en livsstil som ger inflammation i kroppen eller högt blodsocker påverkar kärlen negativt, vilket i sin tur medför att hjärnan åldras i förtid. Och när hjärnan åldras kan kognitiva sjukdomar komma som en följd.
Forskare vid Karolinska institutet i Solna använde AI för att analysera 739 svenska män och kvinnors hjärnor. De ingick i en kohortstudie i Göteborg – H70.
När har en hälsosam livsstil så åldras hjärnan långsammare och tvärtom.
Cirka 20 000 svenskar drabbas varje år av demens och lever vi sunt kan vi både skjuta upp sjukdomar i hjärnan och att undvika att utveckla en demenssjukdom.
BLODPROV OCH MINNESTEST
Anna Marseglia som är forskare vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet och studiens förstaförfattare säger i ett pressmeddelande att: ” Även om det nu kommer nya läkemedel mot alzheimer hjälper inte det alla med demens. Vi ville därför studera vad som kan öka hjärnans motståndskraft mot åldrande.”
Forskare tittade, förutom på hjärnbilderna, även på blodprover som mätte inflammation, blodfetter och blodsocker. Alla deltagare fick också redogöra för sin alkoholkonsumtion, om de tränade, deras sociala kontakter och andra livsstilsfaktorer samt att de fick göra ett minnestest.
NÄSTA STEG I FORSKNINGEN PÅ HJÄRNAN ÅLDRANDE
Deltagarna som hade högt blodtryck, inflammation i kroppen, diabetes och de som fått en stroke samt hade skador på de små blodkärlen hade hjärnor med ett äldre utseende.
Anna Marseglia säger att det är viktigt att skydda blodkärlen och det gör man bland att genom att se till att hålla blodsockret stabilt.
Forskarna kommer att i nästa steg fokusera sig på stress och sömnens påverkan på hjärnan men även titta på hur vårt sociala liv påverkar hjärnan.
Resultaten presenterades i Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.