I januari köper många av oss gymkort och satsar stort på att hålla nyårslöftet om att komma i form och leva hälsosamt. Men just den satsningen kommer ofta av sig då det bygger på motivation och inte disciplin.

Det är roligt i uppstarten, men när det tar emot är det lätt hänt att hoppa över ett pass eller två och till slut ligger årskortet på gymmet och tickar pengar.

Men miljön på gymmet är kanske inte alltid så inbjudande och tittar man in i en väg när man står på löpbandet så känns nog träningen betydligt jobbigare.

För just miljön har enligt ny forskning visat sig ha en oväntat stor roll när det kommer till effekten av träningen – och den vill vi ju åt.

GAV MYCKET BÄTTRE EFFEKT

Att träna i en vacker miljö gör att vi inte tycker att det är lika jobbigt, rapporterade SVT som intervjuade Peter Schantz, professor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan. Han betonade att forskarna var fascinerade över den oväntat höga effekten som visade att de som tränade i vacker miljö blev upp till 66 procent snabbare.

Problem uppstår förstås under vinterhalvåret om det präglas av regn, rusk, slask och kyla. Då gäller det att hitta en passande miljö och att tänka disciplin.

Det går ju att åstadkomma bra resultat av att göra få men effektiva övningar hemma på vardagsrumsgolvet med bara tyngden av den egna kroppen eller att använda sig av gummiband som motstånd.

Om du tränar intensiv styrketräning 10–15 minuter varje dag under vintern så bibehåller du inte bara god form, det kommer att ge resultat långsiktigt.

Men nu kan du njuta av den vackra utomhusmiljön några månader till.