Idag är det inte bara unga män och kvinnor som svettas på gymmet för att bygga muskler. Bygga muskler-trenden bland medelålders kvinnor som villa motverka klimakteriesymtom och må bra fortsätter att hålla i sig.

Dagens 50-åringar (och uppåt) har upptäckt nyttan av att träna styrketräning.

Medan en majoritet av den yngre skaran träningsentusiaster har som fokus med sitt muskelbyggande att få en snygg och muskulös kropp, så har den äldre generationen ett annat mål; och det är att bibehålla rörlighet, vikt och hälsa så långt upp i åren som det bara går. Så mycket av ungdomens förmågar och fräschör det bara går.

MÅNGA HÄLSOFÖRDELAR MED STYRKETRÄNING

Tidningen Wall Street Journal berättar i en artikel att antalet kvinnor från 50 till 59 år som tänker delta i amerikanska Cross Fit Open har ökat från cirka 8 300 till 11 000 anmälningar i år. I tävlingen, som hålls varje år, kör deltagarna ett program som handlar om allt från hopp till lyft och viktövningar. Ett program som kräver både styrka, balans och kondition.

Styrketräning ger inte bara mer muskler, bättre rörelseförmåga och godare nattsömn. Hjärt-kärlhälsan förbättras, det minskar risken för benskörhet och tack vare träning minskar också risken att falla och bryta ett ben som följd av fallet.

Mer muskler förbränner mer fett i vila och då blir det lättare att hålla vikten.

I klimakteriet minskar kvinnors östrogennivå vilket kan ge humörsvängningar och fysiska besvär. Styrketräning motverkar dessa symtom. Det gör också konditionsträning.

Att ta med vänner till gymmet gör att man lättare kommer dit. Det ger också en social samvaro som påverkar hälsan positivt.

OMEGA-3 OCH STYRKETRÄNING – EN LYCKAD KOMBINATION

En studie vid Örebro universitet gjord av Peter Edholm där han följde kvinnor från 65 till 70 år under sex månader visade att om man kombinerade styrketräning med ett högre intag av mat som är rik på omega-3 fettsyror visade studiens resultat på signifikanta förbättringar.

De kvinnor som tränade och samtidigt intog omega-3 ökade sin funktionella förmåga jämfört med de som enbart tränade styrketräning. Peter Edholm förklarar resultat; ”De ökade även sin muskelmassa. Blir man starkare utan att öka i muskelmassa, beror styrkeökningen uteslutande på ett förbättrat samarbete mellan nerver och muskler. Det vill säga att man kan använda befintliga muskler på ett mer effektivt sätt. Men denna typ av anpassning tappas tyvärr snabbt vid uppehåll. Ökad styrka till följd av ökad muskelmassa har bättre hållbarhet och är därför eftersträvansvärd.”

Det är med andra ord aldrig för sent att börja träna.