Alfred Vogel är känd som den lilla naturdoktorn från Schweiz som såg naturens rikedom som den främsta medicinen för människan. Han såg kopplingen mellan kropp och själ och ansåg att sjukdomar uppkom av obalanser i kropp och sinne.

Att kosten var avgörande för hälsan visste han redan som tonåring. Även om det inte var Vogel som myntade uttrycket; du blir vad du äter, så var det så han levde.

Vogel kom från en arbetarfamilj och när han blev vegetarian som 17-åring var det ingen som begrep varför. Han gick sedan över till att enbart äta vad vi idag kallar för raw food mat.

När den nyfikna och livliga Vogel var 21 år öppnade han en hälsobutik i Basel. Där fortsatte han sina studier på medicinalväxter och då visste han inte om att han var omgiven av pionjärer som jobbade för att människor skulle få äta ekologiskt och närodlat och vid behov använda naturläkemedel för att må bra. Men av dessa fick han draghjälp.

BOSATTE SIG I APPENZELL

Det fanns ingenting som kunde stoppa Vogels framfart när det kom till lärande och utvecklandet av hälsoprodukter baserade på naturens skafferi. Hans fru Sophie, som skötte ekonomin, hade svårt att få ihop deras vardag för maken både importerade livsmedel och tog långväga resor för att tillförskansa sig mer kunskap. I början av 30-talet öppnade han dessutom hälsobutiker i Bern, Solothurn och Zürich.

Så småningom bosatte sig herr och fru Vogel i Teufen som ligger i den schweiziska kantonen Appenzell. Här ville Vogel bo eftersom synen på naturmedicin var liberalare och det var lättare för honom att verka där.

I Teufen öppnade han en klinik och tog emot patienter. Det första stegen mot bättre hälsa var förstås att förklara att en naturlig livsstil med bra kostval är basen i god hälsa, och med bra mat menade Vogel en ekologisk odlad vegetarisk kost. Behövde patienterna mer hjälp så ordinerade han allt från fastekurer och skräddarsydda växtbaserade naturmediciner som han tillrett i sitt laboratorium.

Där på kliniken i Teufen blev tillverkningen av örtmediciner starten till det världsomspännande företaget Bioforce som han dock grundade långt senare.

Här vid foten av alperna hade Vogel verkligen hittat hem. Han begav sig ofta på vandringar i bergen för att plocka växter till sina tinkturer. Hans fru Sophie följde ibland med när han tog buss eller tåg till andra orter för att leta efter växter som fanns på speciella ställen.

HELA VÄXTEN ANVÄNDS VID FRAMSTÄLLNINGEN

En ovanlig idé som skulle visa sig bli nyckeln till framgång var att Vogel upptäckte att när han extraherade växterna färska blev de kraftfullare än när växterna torkades innan tillverkning. Torkning var den metod som användes vid den tiden.

Just detta framställningssätt med färska örter används fortfarande till Vogels alla produkter idag. Insikten om de färska örternas kraft gav Vogel än mer energi att fortsätta forska på allt från bästa tiden att skörda och plocka växterna för beredning.

Vogel ansåg också att det var viktigt att ta tillvara hela växten vid extraheringen. Han såg även framställningen av naturmedicinerna på ett holistiskt sätt. Även om ämnen i andra delar av växten, som inte ansågs ha så stor inverkan, menade Vogel att sekundära ämnen kunde bidra till helheten och därmed helande. Ett exempel är echinacea som har en virusbekämpande effekt där man idag känner till att delarna som växer under jord har en viss bakteriell effekt.

STARTADE BIOFORCE FÖRST NÄR HAN VAR 60 ÅR

Ryktet om den lille doktorn spred sig runt omkring i Schweiz och folk stod på kö för att besöka honom. Att växtpreparaten sålde bra gjorde att Vogel nu kunde anställa personal på kliniken vilket gjorde att han bland annat fick tid att skriva och dokumentera, det vill säga han bedrev forskning genom sina möten med patienter och att han följde deras resa till tillfrisknande.

Det ekonomiska uppsvinget möjliggjorde att han kunde ta sig ut i världen för att besöka naturfolk som satt på kunskap om hur örter kunde bota. Den kunskapen ligger till grund för det naturmedicinska företaget Bioforce som Vogel startade när han var 60 år och som idag har både växtbaserade läkemedel och kosttillskott.

Sophie Vogel gick bort 1982 och med tiden gifte han om sig med Denise, en kvinna som delade hans intresse och tro på holistisk örtmedicin. Denise gick så småningom bort 1984 och Alfred själv levde till han blev 94 år.

MEDICINALVÄXTERNA SOM BLEV KÄNDA TACK VARE VOGEL

Det finns några växter som blivit världskända tack vare Alfred Vogel. Den mest kända torde vara echinaceablomman. I början av 50-talet reste Vogel till Nordamerika där han träffade medicinmannen Ben Black Elk från Siouxstammen. Med sig hem fick Vogel en påse echinaceafrön som indianerna använde mot ormbett och variga sår men också invärtes mot feber och infektioner.

Fröna planterade han i den schweiziska jorden men det tog 15 år innan de anpassat sig till det europeiska klimatet.

En annan medicinalväxt är johannesört med antidepressiv effekt som lindrar mild och måttlig depression. Enligt Vogel fanns det bara en art bland 370 olika johannesörterna som gick att använda medicinskt och det var Hypericum perforatum.

I Schweiz och Tyskland är det vanligt att läkare rekommenderar johannesört vid oro och mild till måttlig depression. Den används även inom den slutna psykiatrin där resultaten rapporterats som goda.

Vogel som tyckte om långa promenader i alplandskapet fick med tiden värk i leder och muskelsmärtor, men då tillredde han en salva med slåttergubbe, även känd som bergsarnica som även rådde på stukningar och blåmärken.

BÄREN SOM ANVÄNDS VID GODARTAD PROSTATAFÖRSTORING

Vid en annan resa till Amerika valde Vogel att besöka Seminolestammen. Där fick han ytterligare en växt att ta med hem och denna gång var det dvärgpalmen sågpalmetto.

Bärfrukten i palmen använde indianstammen vid infektioner i urinblåsan och matsmältningsproblem. En tydlig effektiv visade sig vara mot urinträngningar som orsakades av prostataförstoring. Bland urbefolkningen användes även bären mot erektionsproblem.

När Vogel kom till Japan lärde han känna ginkgo bilobaträdet vars bladextrakt har påvisad effekt vid cirkulationsproblem i hjärnan och vid koncentrationssvårigheter.

Under sina resor var Vogel en flitigt anlitad föreläsare. Han hann skriva flera böcker om naturlig medicin och han jobbade i princip fram till den dagen han dog.

Alfred Vogels filosofi lever vidare idag via alla medarbetare i Bioforce-företagen runt om i världen. Kunskapen han hade om örterna och deras verkningsområde vilar idag på en vetenskaplig grund och forskning är aktiv och presenterar årligen nya studier.

Här kan du läs om vassle och bitterörter och salvia och johannesört.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige