Först och främst vill jag reda ut vad det så kallade gäddhänget är. Gäddhäng är en fettansamling och lös överskottshud runt omkring tricepsmuskeln. Lös hud går inte att träna bort, utan det är en fråga om elasticitet i huden, vilken ofta avtar och försämras med åren.

Alla kvinnor får inte gäddhäng, men det är vanligt. Och det kommer ofta som ett resultat av att vi smyger på oss några extra trivselkilon per år, i kombination med en ökad grad av sarkopeni (muskelförtvining). Anledningen till att detta är vanligare hos kvinnor är av samma anledning som ölmagen är vanligare hos killar; hormoner. Olika hormon hos män och kvinnor gör att vi generellt lagrar fett på olika ställen. 

VÄGEN MOT MINDRE HÄNG

Men, kan vi minska vårt gäddhäng undrar många? Ja absolut kan vi det. Men det kommer inte minskas av att just träna den delen av armen, alltså triceps. Underhudsfettet kommer att minskas genom att vi försätter oss själva i ett kaloriunderskott över tid sett. Vi behöver alltså minska vår fettprocent, för att minska ansamlingen fett kring triceps.

Däremot så är korrekt utförd styrketräning väldigt bra för att minska slappheten omkring det området. Styrketräning i kombination med ett tillräckligt högt proteinintag. 

Och viktigt att veta är att det inte går att träna bort lös hud någonstans på kroppen.

VÄLJ ATT TA TILLBAKA KONTROLLEN

Vilka förväntningar ska man då ha? I alla sammanhang bör förväntningar såklart stå i direkt proportion till insatsen vi är villiga att lägga. Att svara på hur lång tid det tar att bli av med gäddhänget är som att fråga hur långt ett rep är. Omöjligt att svara på utan att veta hur ofta kommer du träna, hur hårt, vad kommer du träna, hur kommer din kosthållning se ut, kommer du kontinuerligt kunna ligga på ett ”lagomt” kaloriunderskott, kommer du få i dig tillräckligt med protein och så vidare. 

Det finns ju en hel del före och efterbilder på sociala medier där det visas upp stora förändringar i kroppsutseende. Det kan skapa förhoppningar men också besvikelser beroende på hur man själv lyckas, och faktiskt vad man själv definierar som misslyckande

Som med allt som har med känslor att göra så handlar det om att aktivt ta kontroll över sitt fokus, samt betydelsen vi ger det vi faktiskt fokuserar på. Så om du tittar dig själv i spegeln och bara ser ”ett gäddhäng” och sedan ger det en betydelse som gör att du känner dig ledsen, missnöjd, obekväm, otillräcklig och uppgiven, så måste du aktivt ta tillbaka kontrollen och välja att faktiskt se något annat i spegeln!!

Fokusera på något som du har lättare att ge en positiv betydelse som istället väcker känslor som självkärlek, tillfreds, nöjd, belåten, glad, stolt, mogen, klok, stark, kvinnlig etcetera. Alla mynt har två sidor, det gäller att aktivt välja vilken sida vi tittar på.

DET KRÄVS MER NÄR VI BLIR ÄLDRE

Men om man nu har fokus på gäddhänget när kan man förvänta sig förbättringar?

Ja, du man allting ”rätt” så kan du förvänta dig en viktnedgång på cirka 0,5–1 procent av din vikt per vecka. Sen hur mycket av den vikten (fettet) som tas från just området kring triceps är omöjligt att säga. Men fokusera mindre på det långsiktiga resultatet och fokusera mer på dina dagliga rutiner och vanor, för det är just det som i förlängningen kommer att skapa resultatet.

Mitt råd är att lägga fokus på hård styrketräning, ja, du läste rätt – hård styrketräning. Ta i så mycket du kan och lite till. Ju äldre du blir desto viktigare blir både styrketräning och proteinintag, på grund av att vår kropp inte längre får samma respons på vare sig styrketräning eller proteinintag. Det krävs helt enkelt mer för att vi ska lyckas bygga muskler samt en bra kosthållning. Alltså en ändamålsenlig kaloribalans, ett bra fiberintag samt ett ordentligt proteinintag på cirka två gram per kilo kroppsvikt. 

Texten är skriven av onlineocoachen och personliga tränaren Jacob Hellberg.