Sötningsmedel neotame är en sockersättning med nummer E961. Det är vanligt förekommande i kakor, läskedrycker och tuggummi. Nu har brittiska forskare kunnat visa att sötningsmedlet kan skada tarmen och därmed försämra hälsan. Det skriver tidningen The Guardian.

Genom att bara få i sig en liten mängd neotame kan leda till IBS, blodförgiftning och insulinresistens.

2002 utvecklades neotame, och det som en ersättning för aspartam, ett sötningsmedel som har väckt oro eftersom det använts flitigt de senaste åren i drycker och livsmedel som säljs i Storbritannien. Det kallas ofta för E961 på listan över ingredienser som finns på etiketter på produkter. Neotame lär var cirka 40 gånger sötare än aspartam. Andra nya sötningsmedel kan ge 1 000 gånger mer sötma än socker.

GODKÄNT AV EFSA

Havovi Chichger som är docent vid Anglia Ruskin University och en av författarna till studien kommenterade studien med att säga att neotam är ett hot mot hälsan eftersom det kan skada tarmen genom att göra de goda bakterierna sjuka och invadera tarmväggen och så småningom bryta ner delar av tarmväggen.

Även små mängder av neotam kan vara skadligt och ta död på celler i tarmen.

2007 beslutade EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) att neotame var säkert att använda och idag är det godkänt i 35 länder. Den brittiska studien har nu lett till att EFSA granskar neotame.

Studien är publicerad i medicinska tidskriften Frontiers in Nutrition.