Män verkar dra mer fördel av att vara gifta än vad kvinnor gör. När forskare i Kanada undersökte data på över 7 000 medelålders och äldre i cirka tre år visade det en oväntad hälsofaktor.

Män som levde i ett äktenskap eller gifte sig under studiens gång hade dubbelt så stor chans att åldras optimalt jämfört med de mäns om inte var gifta.

Men forskarna hittade inte detta samband hos kvinnor.

Dock såg man att kvinnor som skilt sig eller blivit änkor klarade sig sämre än de kvinnor som aldrig gift sig.

OGIFTA KVINNOR ÅLDRAS OPTIMALT

En något överraskande faktor var att kvinnor som valde att inte gifta sig mådde mycket bättre än de frånskilda kvinnorna och de som blivit änkor. De ogifta kvinnorna hade en dubbelt så stor chans att åldras optimalt. Däremot sågs ingen tydlig skillnad mellan de ogifta och de gifta när det kom till åldrande.

Mabel Ho, forskare vid universitetet i Toronto och förste författare säger till sajten Eurekalert att deras mål med studien var att se hur åldrandet påverkade människor som var gifta och om det skiljde sig mellan män och kvinnor.

När forskarna definierade vad ett optimalt åldrande är så var det att man inte hade allvarliga fysiska eller mentala tillstånd som påverkar vardagslivet. Deltagarna i studien fick också skatta sin lycka, sin mentala och fysiska hälsa.

STÖDJA ÄLDRE MÄN SOM LEVER ENSAMMA

Tidigare studier har visat att äktenskap är kopplat till bättre hälsa hos både män och kvinnor samt att män som aldrig varit gifta generellt sätt har sämst hälsa.

När forskarna spekulerar runt resultaten tror de att människor som lever äktenskap sporrar varandra till bättre vanor. Det har sedan tidigare visat sig att äldre personer som har ett socialt nätverk mår bättre och åldras bättre än äldre som är socialt isolerade. Ensamhet är en stor ohälsofaktor.

Kvinnor tenderar att uppmuntra sina män att äta mer hälsosamt och att vara mer fysiskt aktiva.

Resultatet av studien visar vikten att förstå skillnaderna mellan könen och kunna ge stöd till äldre män som lever själva. Män som inte är gifta är mer isolerade än kvinnor som lever själva. Kvinnor är bättre på att ha vänner och odla ett socialt liv. Män lutar sig mer på sina kvinnor när det kommer till socialt umgänge.

Här kan du läsa studien.