Under sommar och semester är det självklart att vi äter mer av det goda som vi kanske inte gör på samma sätt i vardagen när vi arbetar. Efter sommaren kan det därför vara klokt att ge kroppen en stunds vila genom att antingen göra en fastekur eller en mjukare form av detox där du drar ner på kalorierna.

Men det är inte bara att vi äter med av det goda under sommaren som gör kroppen tröttare. Det kan vara allt från lite sömn, brist på motion och stress. Den högre belastningen på systemet gör att kroppen förbrukar mer näring och inte alltid hinner ta hand om slaggprodukter som i sin tur kan skapa obalanser var symtom bland annat är trötthet.

Vissa av oss har ett bra avgiftningssystem i kroppen vilket medför att de kan göra stora utsvävningar utan att det känner av det så mycket.

Men så kan andra personer bara göra ett litet avsteg från vardagskosten innan det syns i ansiktet och känns i kroppen. Det här styrs av våra gener, av vår ålder men också av den miljö vi lever i.

HUDKRÄM RÄCKER INTE OM PROBLEMET KOMMER INIFRÅN

Att fasta är mer krävande, men att göra en detox i ”light-form” kan vem som helst som är frisk och inte äter mediciner göra. När vi vilar oss från mat är det lite som att dra i nödbromsen och låta kroppen få en inre storstädning.

De restprodukter som kroppen inte hunnit göra sig av med kan till exempel synas i ansiktet. Då får man finnar, rodnad och ibland eksem. Att behandla med hudkrämer räcker inte eftersom problemet ligger på insidan.

Om du tycker att du är lite småförkyld för jämnan kan det faktiskt bero på att du har nedsatt matsmältning på grund av att kroppen är överbelastad och lever och njurar inte hinner med att rensa slaggprodukterna.

Slemhinnorna är extra känsliga när kroppen är överbelastad, men symtomen är förstås individuella. Men en ökad slembildning är vanligt och är inte snuva orsakad av förkylning.

KOKA SOPPA PÅ GRÖNSAKER

Om du tänker fasta så kan fem dagar vara lagom. Börja då med att dra ner på portionerna en vecka innan. Du tar bort allt socker, äter mer grönsaker och trappa ner på kaffet för att slippa huvudvärk.

När det är dags för fastedagarna så föredrar en del att köpa färdiga grönsaksjuicer, men man kan också koka grönsaker och göra själv. Det finns många goda örtteer och en del tycker att det är okey att ta en tesked honung i teet.

Efter dina fastedagar är magen i princip tom på mat, så trappa upp långsamt. Koka potatis och sätt lite smör i. Koka grönsaker och gör soppa. Öka sedan på intaget av mat långsamt.

Är du en godisälskare så kan den första biten kännas enormt söt eftersom kroppen vant sig av det söta. Kanske är det också en start på att låta det söta komma mer från nyttiga frukter i framtiden.

PASSA PÅ ATT TA LEDIGT FRÅN JOBBET

Du som föredrar en mjukare detox och vill äta lite mat, tar bort socker, bröd, pasta, kaffe med mera den första veckan för att sedan gå över till en mjukfasta vecka två. Och mjukfasta kan bestå av att du dricker grönsaksjuice till frukost och middag tillsammans med ett gott te. Till lunch kokar du potatis med broccoli, blomkål samt en klick smör.

Kryddor som koriander, chili, vitlök och basilika är lätt avgiftande och stimulerar våra rensningsorgan. Känn efter vad magen klarar.

Upptrappning består av att du äter lite till frukost och middag, och då kan du lägga till proteiner och nötter.

En bra idé under den veckan/dagarna du knappt äter är att vara ledig från jobbet. Att ta en promenad varje dag och kanske göra lite enkla yogarörelser. Träna inte, men rör på dig.

När kroppen har en inre städning kan du bli trött och få värk i kroppen. Då är det skönt att slippa pressa sig på jobbet.

INHANDLA FÄRDIGT PAKET

Ett resultat efter en detox eller fasta brukar vara att hyn och håret blir bättre. Magen fungerar bättre, tröttheten kan vara som bortblåst och energin kommer tillbaka. Och så ett gott humör, bättre nattsömn och mindre värk i kroppen.

Att inhandla ett färdigt fastepaket är enkelt. Exempel på det är Biotta Wellness Week och Kallpressens juicefasta. När vi drar in på maten kan kroppen lätt bli översyrad och då är det viktigt att tillsätta basiska mineraler. Ett exempel på en mix av väl sammansatta mineraler med högt upptag är tillskottet Basica.

OBS! Om du är gravid eller ammar, är sjuk och tar medicin eller har en ätstörningsproblematik ska du inte fasta. Äldre med näringsbrister ska inte heller fasta. Är du osäker ska du alltid tala med en läkare eller annan kunning vårdpersonal.