Olivolja är nyttigt. Den innehåller omega- 3 och omega-6 och en hög andel av antioxidanten polyfenol som skyddar mot oxidation och härskning. Olivolja är kaloririkt, även mer kaloririkt än i smör och skrämmer kanske många. Men det är ett misstag, för det finns en hel del studier som visar på de hälsobringande effekter.

I en ny studie där drygt 92 000 vuxna personer kunde forskarna visa att ett dagligt intag av olivolja reducerade risken att dö i demenssjukdom med 28 procent. Och det behövs inte mycket. Det räcker med lite drygt en halv matsked. Rykpunkten för olivolja ligger omkring 200 grader och vanlig matlagning sker omkring 150–180 grader.

Fettet i olivolja är av god kvalitet och det har en hög andel omättat- och fleromättat fett. Olivolja tål dessutom högre temperaturer än många andra oljor i matlagning.

KOSTEN PÅVERKAN ÄR STOR

Idag har cirka 150 000 svenskar en demensdiagnos och man räknar med att det är dubbelt så många fram till år 2050. Forskning visar att hela 40 procent kan vara kopplade till livsstil. Kosten är en faktor som alla kan påverka själv.

De officiella rekommendationerna säger att 25–40 procent av ditt dagliga energiintag ska komma från fett. En snittförbrukning för en kvinna som har en normal aktivitetsnivå ligger på cirka 2000 kalorier per dag, vilket motsvara mellan fyra och sex matskedar per dag. Men vi äter ju fett från andra källor som ost, fisk, nötter och avokado som innehåller bra fetter, så det kan vara bra att veta att det dagliga intaget av olivolja som ger skydd är väldigt liten.

VÄLJ DE BRA FETTERNA

Anne-Julie Tessier, RD, PhD, forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, och en av forskarna i studien sa i ett pressmeddelande som publicerades förra året: "Vår studie förstärker de tidigare kostrekommendationerna av vegetabiliska oljor som olivolja och antyder att dessa rekommendationer inte bara stödjer hjärthälsa utan potentiellt även hjärnans hälsa. Att välja olivolja, en naturprodukt, istället för fetter som margarin och kommersiell majonnäs är ett säkert val och kan minska risken för dödlig demens."

Här är flera effekter olivolja har på hälsan:

Bra för hjärtat

Reglerar blodtrycket

Bra för cellförnyelsen

Påverkar kolesterolet positivt

Skyddar cellerna mot oxidativ stress

Positiv inverkan på immunförsvaret

Här kan du läsa studien här.