Syftet med studien, som är gjord vid Gymnastik- och idrottshögskolan, var att se om ämnen i växter kan hjälpa idrottare som vill prestera bättre. Att idrotta på hög nivå kräver mycket träning och när man tränar för hårt kan de vara negativt för kroppen om man inte har fått i sig tillräcklig med näring. Men negativt menas att återhämtningen blir sämre, musklerna bryts ner och prestationen försämras.

När kroppen utsätts för hård träning skapas oxidativ stress, och en liten dos av detta är bara bra för det gör att kroppen svarar på träningen, men när belastningen blir för hög så skadas musklerna. Man vet sedan tidigare att ämnen i grönsaker skyddar musklerna.

I kål finns bland annat glukosinolater, som aktiverar kroppens eget försvar mot oxidativ stress, och i broccoligroddar finns höga doser av den här verksamma substansen.

Filip Larsen är docent i fysiologi vid GIH som är en forskarna i studien säger; ” I vår studie ville vi ta reda på om friska idrottare kan ha nytta av groddar under perioder av hård belastning, för att klara träningen bättre.”

Groddarna innehåller cirka 50 gånger mer verksamma substanser jämfört med fullvuxen broccoli.

SÅ GICK STUDIEN TILL
Försökspersonerna som alla var studenter på GIH delades in i två grupper. Den ena gruppen fick broccoligroddarna i en dryck som bestod av 150 gram groddar. Den andra gruppen fick en placebodryck.

Alla fick träna hård intervallträning på en träningscykel 2 gånger på en vecka. Den grupp som fick broccoligroddarna hade mindre mjölksyra under träningspasset, de fick mindre oxidativ stress i musklerna och deras prestationsförmåga ökade.

Filip Larsen menar att resultaten är imponerande och effekten är så pass mycket större än om man tar nitrattillskott eller koffein. Men hur mycket groddar behöver man för att det ska ha effekt? Filip Larsen säger; ”Vi tror att den optimala mängden groddar beror på hur hårt man tränar. Vid vanlig tuff träning kan en dos på 30–50 gram om dagen vara lagom. Bara under extremt tuff belastning kan det vara rimligt med lite högre doser.”

GJORDE SIN EGEN DRYCK

Han varnar dock från att äta för mycket broccoligroddar eftersom det faktiskt hat en mycket stark effekt i kroppen, och att forskningen inte vet något om de långsiktiga effekterna. För höga doser under för lång tid kan ge negativa effekter.

Innan studien ville man hitta en produkt med broccoligroddar som hade gott om aktiva ämnen. Forskarna undersökte en del kosttillskott men mängden aktiva ämnen var få eller inga alls. Därför utvecklade man en egen dryck där man lyckades stabilisera innehållet av de aktiva substanserna.

”För den som är intresserad av att testa själv så är det fortfarande färska groddar som är det säkraste sättet att få i sig tillräckliga mängder, säger Filip Larsen.”

Läs studien: Science direct

Källa: Idrottsforskning