Jag äter ofta och gärna maten ute i naturen, även om det bara är en enkel lunchrätt i en matlåda så smakar den så mycket godare på en bänk i en park eller bredvid ett vattendrag. Det ger en harmoni till måltiden som sitter kvar länge under dagen.

Den här salladen passar riktigt bra till grillat, jag brukar kombinera flera olika såser, röror och en matig sallad med frukt till varmrätten. Det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.

Här kan du läsa mer om alla hälsofördelar du får av att äta vattenmelon.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)

100 g minimozzarella

2 dl finstrimlad fänkål

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl finstrimlad citronmeliss

1 dl pumpakärnor

1 ekologisk citron, rivet skal och saft

½ dl citronolivolja

1 granatäpple

1–2 tsk smulat flingsalt

Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna med en sked.

Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.

Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.

Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar.

Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.

Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt.

Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.

Det här receptet kommer från min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här finns den att ladda ned som E-bok. Du hittar den också på Biblioteket.

I min första vegetariska kokbok hittar du mängder av sallader, såser, bönröror, svamprätter, matbröd, smoothies, energidrycker, gofika och snacks. Där delar jag också med mig av min hälsoresa, hur jag gått från en riktigt dålig hälsa och övervikt till ett betydligt friskare, starkare och slankare liv. Jag berättar hur skogspromenader hjälpte mig efter en svår period av utbrändhet, jag hade stor nytta av naturens läkande kraft på vägen tillbaka.

Det är den första kokbok där jag fick det stora förtroendet att fotografera alla rätter själv, ett mycket roligt jobb. Jag tog med maten ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och till den lilla skogsby där jag växte upp i nordvästra Dalarna.

Alla recept i boken är glutenfria och fria från socker, jag använder istället frukt och bär som sötning. Där hittar du många tips på vad du kan göra med den goda gratismat som växer i stor mängd just nu, bara att plocka med sig hem på skogsturen.

Fler recept hittar du på min blogg Birgitta Höglunds mat, där delar jag dagligen med mig av recept på naturligt god mat att njuta av.