Det forskas mycket på mat och kostens inverkan på kropp och sinne. Mat kan ju göra oss både sjuka och friska.

När forskare vid universitet Anglia Ruskin i Cambridge, England, tittade på barns matvanor och framför allt deras frukostvanor så visade det sig att det var stor skillnad mellan de som åt frukost och de som hoppade över morgonens mål.

Studien visade att de barn som inte åt frukost inte var lika glada som de som startade dagen med att äta frukost. Med andra ord så har frukosten stor betydelse för barns välbefinnande.

BARN FRÅN 42 LÄNDER DELTOG I STUDIEN

I ett pressmeddelande berättar professor Lee Smith att studien visade ett tydligt samband mellan hur ofta barnen åt frukost och hur nöjda de var med sina liv. De barn som var minst nöjda med livet var de barn som inte åt frukost alls.

De 154 151 barnen som studien grundade sig på var från 42 länder och alla var mellan tio och 17 år.

DAGENS FÖRSTA MÅL SKA VARA VÄLBALANSERAT

Definitionen på frukost var ett glas mjölk eller ett glas juice. Det vill säga väldigt lite mat.

I andra studier om mat och frukostvanor har det visat sig att de barn som inte äter frukost har sämre humör, de är mer utsatta för stress och har lättare att få ångest och till och med depression.

Frukost är en viktig start för barn som behöver näring och energi som start på dagen. Morgonmålet ska helst innehålla kolhydrater och proteiner, fett och mejeriprodukter satm frukt och grönt.

Studien finns att läsa i den vetenskapliga tidskriften BMC Nutrition Journal.