Astma hos yngre barn fortsätter att öka och antalet barn som får allergi ligger fortfarande på en hög nivå.

När forskare vid Örebro universitet gick igenom 19 studier där cirka 13 000 barn fanns med hittade såg man att barn kan utveckla astma och allergi på grund av förändringar i mammans moderkaka.

Maria Lodefalk som är överläkare, forskare och docent i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet säger i ett pressmeddelande publicerat på Örebro universitet hemsida.

”Om vi vet att förändringar i moderkakan kan innebära en högre risk för astma, kan vi följa upp barn som föds både för tidigt och efter inflammation i fosterhinnor och moderkaka mer noggrant. Att väga alla moderkakor och skicka dem för analys vid oklarheter kan också vara en enkel och effektiv åtgärd. Vi barnläkare borde intressera oss mer för moderkakans möjliga betydelse för barnet efter födseln.”

SMÅ BARN ORDINERAS ASTMAMEDICIN

Resultaten från studien visade att för tidigt födda barn har tre gånger så stor risk att få astma om mammans moderkaka är inflammerad, men också om de finns en inflammation i fosterhinnan.

Forskarna tittade också på orsakssamband hos barn som inte var födda för tidigt och där kunde man se att kvinnor som hade ovanligt tunga moderkakor fick barn som redan de första åren ordinerades astmamedicin.

Andra studie har kunnat visa på att astma och allergi kan påbörjas hos barn som ännu inte är födda. Denna studie styrker tidigare resultat.

Forskarna förklarar den tidiga utvecklingen av sjukdom med att mammans inflammation påverkar fostrets lungor och immunförsvar som kan skadas och barnet problem med hälsan redan som liten.