Torra slemhinnor har förstås inte bara med klimakteriet och kraftigt minskad östrogenproduktion att göra. Det kan du också få av vissa läkemedel, stress och om du äter sämre under en period.

Men den vanligaste orsaken för kvinnor att drabbas av torra slemhinnor i framförallt underlivet har med ökad ålder att göra. En del blir torr i munnen och i ögonen.

Havtorn är en bärbuske som växer vid havet. Bären har ätits för dess rika innehåll på fettsyror och antioxidanter.

Men i mitten av 1900-talet fick forskare upp ögonen för havtornsbären som är fullproppade med vitaminer, flavonoider och de hälsobefrämjande fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9.

Omega-7 har en viktig funktion i att upprätthålla och stabilisera huden och slemhinnornas celler. Omega-7 är ett kroppseget ämne, och med kroppsegen menas att kroppen själv kan producera den. Men mängden omega-7 minskar med åldern men också genom yttre påverkan.

Havtornsbär skiljer sig från andra bär genom att det innehåller ovanligt höga doser av de fettlösliga vitaminerna A, E och K. Det innehåller till exempel fem gånger så mycket C-vitamin som en apelsin.

PROBLEM MED SAMLIVET

Vid universitetet i Åbo, i Finland, har man de senaste 20 åren studerat bärens egenskaper och användningsområde.

Bland annat kunde man se att bären återfuktade slemhinnorna men också att de bidrog till att stärka immunförsvaret och motverka inflammationer.

Vi har skyddande slemhinnor har vi överallt i kroppen. I ögonen och i halsen, men kanske främst i underlivet. Det är vanligt att kvinnor har stora och besvärande problem före, under och efter klimakteriet. Det känns torrt och skört och samlivet kan få sig en törn.

Havtornsolja hjälper till att smörja och bygga upp slemhinnorna igen. Skörheten gör också att det är lättare att få infektioner.

Havtornsextrakt finns i form av kapslar i kosttillskott och efter en månad kan du märka skillnad.

Det finns även spray med havtornsolja för de med torra ögon.

Membrasin, Remoist och Havtorn Omega-7 är exempel på tillskott med havtornsextrakt.